hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Azbesztet hagytak a Ligetben

Laboratóriumi mérés igazolja, hogy azbeszt tartalmú veszélyes hulladék maradt a Petőfi Csarnok bontási területén. A ligetvédők feljelentést tettek, közli a Népszava.

A Petőfi Csarnok bontása után nem szállították el maradéktalanul az azbesztet tartalmazó veszélyes hulladékot a Városligetből. Ezt most már egy minősített labor mérése igazolja. Egészen friss az eredmény, a Kör-Ker Kft. augusztus 21-én adta ki vizsgálati jelentését. Eszerint a ligetvédők által beküldött azbesztcement lefolyó cső darab 12 százalék fehér- és 2-4 százalék kék azbesztet tartalmaz. Mindkettő fokozottan veszélyes az emberi szervezetre, a légutakban okoz visszafordíthatatlan károsodást.

A ligetvédők négy bűncselekmény elkövetésének gyanújával tettek feljelentést: hanyag kezelés, közveszély okozás, veszélyeztetés, környezetkárosítás. Szerda délután a rendőrség munkatársainak a helyszínen mutatták be az azbesztes törmelékdarabokat. A lapnak azt mondták, 20-30 helyen fedeztek fel ezekből a helyszínen, ami valószínűsíti, az egész bontási terület szennyezett lehet. A feljelentés mellett ezért a helyszín teljes feltárására és a valóban szakszerű, maradéktalan azbesztmentesítésre szólítják fel a Városliget Zrt.-t.

Az azbeszt és a légzőszervi daganatok – a Medical Tribune cikke a PharmaOnline-on

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink