hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségpolitika

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács felhívása

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) a fogyatékos emberek legmagasabb szintű, országos érdekvédelmi szerveként – csütörtökön, az új Polgári Törvénykönyvről szóló országgyűlési zárószavazás előtt – felhívással fordult a kormányhoz, illetve a parlamenti pártokhoz.

A felhívás szövege:

Az OFT – az új Polgári Törvénykönyvre vonatkozó, az Országgyűlésnek benyújtott változatnak megfelelően – támogatja, hogy a kizáró gondnokság intézménye megszűnjön, és a cselekvőképesség korlátozása mellett bevezessék a támogatott döntéshozatalt. Ezzel Magyarország eleget tesz a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ Egyezményben foglaltaknak is. A támogatott döntéshozatal lényege, hogy tiszteletben tartja a fogyatékos személyek önrendelkezéshez fűződő jogát, és a döntési helyzetek biztosításával lehetővé teszi a képességek folyamatos gyakorlását és fejlesztését.

Az OFT ugyanakkor támogatja a cselekvőképesség korlátozására irányuló rendelkezések olyan pontosítását, ami az Országgyűléshez benyújtott változathoz képest egyértelműbben rendezi a kommunikáció bármilyen formájára képtelen személyek helyzetét.

Az OFT arra kéri a parlamenti pártokat, hogy a fenti értékeknek megfelelő formában fogadják el az új Polgári Törvénykönyvet.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink