hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az operatív törzs és az OKFŐ szerint nincs sorolás

Az operatív törzs szerint a drasztikusan emelkedő betegszám mellett is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, írja a hvg.hu.

Határozottan cáfoljuk ezt az állítást, nincs a magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük – írta az operatív törzs a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt arról beszélt: egyes kórházakban már használhatják a triázscsapatok azokat a tavaly kidolgozott irányelveket, amelyek alapján a jobb életkilátásokkal rendelkező betegek kerülnek az intenzívre.

Az ajánlást a kamara azért állította össze, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak. Ilyen helyzet lehet az, ha választani kell a betegek között.

Az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is az operatív törzshöz hasonló választ adott. Azt írták, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink