hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Az onkológiai ellátás feltételeit javították a Szegedi Tudományegyetemen

A daganatos betegségek diagnosztikáját és kezelését teszi hatékonyabbá az az 800 millió forintos költségvetésű fejlesztés, amely uniós támogatással megvalósult meg a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken.

A közlemény szerint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, mint a régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi intézménye az onkológia területén is széleskörű és nagy esetszámú szűrési és diagnosztikus tevékenységet folytat, és nemzetközi színvonalú onkológiai terápiás palettával rendelkezik.

A hatékony és eredményes gyógyítás fontos sikertényezője a daganatellenes kezelés személyre szabása, és annak elindításához szükséges idő minimalizálása. A fejlesztés elemei ezt a célt szolgálták: megerősítve a diagnosztikai kapacitást, lerövidítve a személyre szabott kezelések előkészítéséhez, majd magához a terápiához szükséges időt, ezáltal növelve az ellátható páciensek számát is, amire a statisztikai adatok és a valós tapasztalatok alapján egyaránt egyre nagyobb szükség van.

Az elmúlt években az onkológiában paradigmaváltás történt: előtérbe kerültek az uniformizált terápiákkal szemben a személyre szabott kezelések. A páciens számára optimalizált eljárások kialakításához nélkülözhetetlen multidiszciplináris megközelítéshez az egyetemek jelentik az alkalmas hátteret, mind a molekuláris és képi diagnosztika - várhatóan már a közeli jövőben mesterséges intelligencia támogatással -, mind a speciális gyógyszeres és sugárterápiás kezelések terén.

A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak. A fejlesztés részeként korszerű, az egyes daganatok kialakulásához vezető genetikai eltérések hátterének feltárására alkalmas szekvenáló készülékeket állítottak üzembe.

Bővítették az egyetem onkoradiológiai és sugárterápiás eszközparkját is. A megfelelő terápia kialakítása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül. Az SZTE-n évente megközelítőleg 1500 esetben végeznek valamilyen képalkotó eljárással, jellemzően ultrahang vagy CT-vezérléssel mintavételt.

A sugárterápiás ellátás kíméletesebb, jobb minőségű megvalósítását segíti az a fejlesztés, amely a légzés során elmozduló, így a nagy energiájú sugárzás útjába kerülő egészséges szövetek védelmét teszi lehetővé. Egy másik szoftveres megoldás pedig nagyobb betegbiztonsághoz vezet a betegazonosítók és terápiás adatok digitális összekapcsolásával az orvosinformatikai rendszereken belül.

Magyarországon a vastagbélszűrés két lépcsőben valósul meg: a székletvérteszttel kiemelt pácienseknél a szűrés vastagbéltükrözéssel történik. A projekt részeként beszereztek olyan magas tudású endoszkópos tornyokat, monitorokat és endoszkópokat, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink