hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az ombudsman szerint jogsértő volt az egri kórház

Az ombudsman szerint megsértette a szabad mozgáshoz és jogbiztonsághoz való jogot az egri kórház, amikor korlátozta az intézmény három volt dolgozójának mozgását a kórház területén.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében felidézi, hogy az igazgató elrendelte a személyek igazoltatását, és a három volt alkalmazott ezután is csak kísérővel léphetett az intézmény területére. A jogszabályi felhatalmazás nélkül hozott intézkedést azóta feloldották.

A kórház vezetője a biztost arról tájékoztatta, hogy egészségügyi ellátásért vagy látogatóként természetesen bárki beléphet a kórház területére, ám a volt alkalmazottak rendszeresen zavarták a munkát.

Szabó Máté ombudsman emlékeztetett arra, hogy ha valaki zavarja az intézmény rendjét, akkor értesíteni lehet a rendőrséget, ám a kórház vezetése önkényesen nem hozhat "kitiltó" intézkedést - közölte a hivatal.

A Markhot Ferenc Kórház idén márciusban korlátozta három volt dolgozójának belépését. Az érintettek egyike, a városban független önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Császár Zoltán arról tájékoztatta az MTI-t: akkor szembesült az intézkedéssel, amikor a portás kérte tőle a beutalót, majd a vizsgálatok idejére "mozgó járőrt" rendeltek ki mellé. Utóbbi még azt is felírta, hogy kivel beszélt, amíg az intézményben tartózkodott.

Közlése szerint a döntés okáról senki nem tájékoztatta, más forrásból azonban úgy értesült: a kórház vezetői azzal indokolták a döntést, hogy a három korábbi dolgozó nem csak az egészségügyi szolgáltatások miatt jár be az intézménybe, amivel zavarják a betegellátást. Holott, csak akkor ment a kórházba, ha beteg, receptet írat fel vagy a rokonát látogatja meg, és soha nem zavarja a betegellátást - mondta. Úgy vélekedett: az bőszíthette fel az intézmény vezetését, hogy részt vettek egy másik "kitiltott" dolgozó munkaügyi tárgyalásán. Veres László, az üzemi tanács volt vezetője ugyanis beperelte a munkáltatóját, miután átszervezés címén elbocsátották.

Az egri kórház az MTI-hez akkor eljuttatott közleményében azt írta: nem tiltották ki a három volt dolgozót, csupán arról hoztak döntést, hogy csak egészségügyi ellátás és beteglátogatás céljából kereshetik fel az intézményt, mert zavarják a gyógyító munkát.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink