hirdetés
2024. július. 06., szombat - Csaba.
hirdetés

Az kérhet sterilizációt, aki már teljesítette a kormány tervét

„A tiltással maximum dühösebbek lesznek az emberek, de ettől nem születik több gyerek” – idéz egy nőgyógyászt a művi meddővé tétel szigorításának következményeiről a hvg.hu.

Március közepétől családtervezési indokkal csak azok kérhetnek ilyen célú orvosi beavatkozást, akik már elmúltak negyvenévesek, és legalább három, vér szerinti gyerekük van – emlékeztet a lap. Egyúttal azt is felidézik, hogy volt már hasonlóan (bár kevésbé) korlátozó szabályozás érvényben Magyarországon, de azt az egykori Alkotmánybíróság megsemmisítette.

A szigorítás azért is érthetetlen, mert a számokat figyelembe véve „ilyen liberális szabályozás mellett is” kevesen éltek ezzel a lehetőséggel – érvel a hvg.hu. 2009 és 2013 júniusa között összesen 44 férfin és 817 nőn végeztek el művi meddővé tételt családtervezési céllal. És az utóbbiak közül csak 59-en voltak 30 évnél fiatalabbak.

Azt, hogy ez milyen alacsony szám, jelzi, hogy ugyanebben az időszakban orvosi javallatra – amikor egy gyógyító-megelőző eljárás miatt volt szükség rá – 5585 nőn végezték el a beavatkozást. (De még ez is eltörpül az évi nagyjából 90 ezer szülés, illetve a rendszerváltás óta harmadára csökkent – 2012-ben 36 ezer – abortusz mellett.) – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

Könyveink