hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az itt élők nem adhatnak vért a tigrisszúnyogok miatt (Frissítés: nincs területi korlátozás...)

Nem adhatnak vért a XVI.,  a XXII. kerületben, és a Szegeden élők sem, mert elszaporodtak a nyugat-nílusi lázat terjesztő rovarok, közölte az RTL Híradó.

Nem adhatnak vért a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők a tigrisszúnyogok jelenléte miatt – tudta meg az RTL Híradó.

A csatornának egy XVI. kerületi férfi beszélt elsőként arról, hogy pénteken, a véradó ponton az egészségügyi adatok felvétele után szokatlan kérdéseket tettek fel neki. Gyöngyösi Imrét arról faggatták, hogy tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben, majd arra voltak kíváncsiak, csípte-e meg szúnyog az elmúlt időszakban.

Az ázsiai tigrisszúnyog ugyanis terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus azt mondta, a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A biológus szerint augusztus végén, szeptember elején terjed legjobban a nyugat-nílusi láz.

– A közönséges, dalos szúnyog is képes terjeszteni ezt a kórokozót, tehát az, hogy a tigrisszúnyog kockázata nagyobb kockázatot jelent, még nem ad okot arra, hogy esetleg pánikoljunk. A szúnyog önmagában a csípésével kellemetlenséget okoz, de akkor válik veszélyessé, ha a kórokozót is hordozza – tette hozzá.

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint ha valaki egy napnál több időt tölt el a XVI., a XXII. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért.

Frissítés!

Nincs területi korlátozás

Ez a hír egyáltalán nem igaz. Valaki valamit félreértett. Nincs területi lezárás, minden területen ugyanúgy zajlanak tovább a váradások – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese arra reagálva, hogy megjelent a sajtóban, a tigrisszúnyogok elterjedése miatt egyes területeken nincs véradás.

Az OVSZ szakmai vezetője közölte, hogy Budapesten a XVI. kerület, a XXII. kerület, illetve Szeged számít a szúnyogcsípés szempontjából kockázatos területnek, és a véradásból az esik ki, aki ezekről a területekről jelentkezik, és pontosan emlékszik arra, hogy egy átlagostól eltérő méretű, színezetű szúnyog, vagyis tigrisszúnyog csípte meg az elmúlt 30 napban.

"Senkinek nem kell félni attól, hogy mostantól a vérkészítmények veszélyesebbek lennének, mint korábban, hiszen ugyanezt a gyakorlatot folytatjuk most már évek óta. Tavaly és tavalyelőtt is voltak érintett kerületek az országban, és nem volt fertőzésátvitel" – jelentette ki Nagy Sándor.

Tehát az érintett kerületekben és Szegeden élő lakosok akkor is mehetnek vért adni, ha van olyan szúnyogcsípésük, amiről nem tudják megállapítani, milyen szúnyogtól származik. A tájékoztatóban kép is szerepel a szúnyogról, leírás is van róla, de nem azt kérdezik meg, hogy "Önt megcsípte-e?", hanem azt, hogy "Emlékszik-e rá?", mert ha nem emlékszik, akkor úgy tekintik, hogy nincs ilyen kockázat.

(forrás: RTL.hu, InfoRádió)
hirdetés

Könyveink