hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Az influenzajárvány már a küszöbön van

Az év 6. hetében mérsékelt, regionális kiterjedésű volt az influenza-aktivitás, de a megbetegedések aránya  elérte a járványküszöböt – tartalmazza az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb tájékoztatója.

Az ország egyes területinek érintettsége között igen nagy különbség volt megfigyelhető, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló beteg száma 23 és 492 között változott.

A 6. héten, február 6-12. között 36,2%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az 5. héten. A betegek 25,4%-a 0-14 éves gyermek, 41,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 26,6%-uk a 35-59 évesek, 6,8%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Kiugróan magas volt a gyermekek aránya (68,1%) Csongrád megyében.

A 6. héten - Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével - az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Békés megyében több mint háromszorosa, Zala és Pest megyében pedig több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. Nógrád, Baranya és Veszprém megyében volt az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva a betegek orvoshoz fordulási gyakorisága Bács-Kiskun megyében közel négyszeresére, és Békés megyében háromszorosára nőtt.

Helyi halmozódásról egy jelentés érkezett: egy Nógrád megyei szociális otthonban a 185 gondozott közül 26 betegedett meg influenzaszerű tünetekkel. Itt látogatási tilalmat rendeltek el.

(forrás: OEK)

cimkék

hirdetés

Könyveink