hirdetés
2025. február. 24., hétfő - Mátyás.
hirdetés

Az egészségvédő élelmiszerekről

Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétől joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztető szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrendkiegészítők is, amelyek fogyasztásával betegségek előzhetők meg.

A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentősebb csoportját alkotják az egészségvédő, betegségek kockázatát csökkentő élelmiszerek. Ez örvendetes tény, hiszen a magyarországi halálozási statisztikákban élen állnak a helytelen táplálkozással is összefüggő betegségek és következményeik. Főként a szív - és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a csontritkulás kialakulása köthető bizonyos mértékig a helytelen táplálkozáshoz.

Az egészségvédő élelmiszereket a feldolgozás során vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és egyéb hasznos kiegészítőkkel dúsítják, mivel ezeknek csak egy részét nyerhetjük természetes forrásokból, szintetikusan előállított anyagokkal kell pótolni. E termékek rendszeres fogyasztásával kisebb lesz a már említett betegségek kockázata. Az élelmiszerekbe "bedolgozott" termékek étrend kiegészítők, az élelmiszer összetevőinek tekinthetők.

- Milyen étrend kiegészítőkről lehet szó? - kérdeztük Biacs Pétertől, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorától, a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) elnökétől.

- Sokféléről. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére a zsiradékban és konyhasóban szegény, rostanyagokban gazdag élelmiszereket ajánlják. A daganatos betegségek megelőzése érdekében célszerű a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag élelmiszer fogyasztása. A csontritkulás veszélye a kalcium tartalmú ételekkel csökkenthető.

Természetesen a biológiailag aktív anyagok étrendünk kiegészítőjeként alkalmazásánál célszerű táplálkozástudósokkal, orvosokkal is konzultálni, az egyénre szabott napi fogyasztás mennyiségének meghatározására, mert a túlzott fogyasztás ugyancsak kockázati tényezővé válhat, akárcsak a hiány - magyarázza Biacs Péter.

- Divatos kifejezéssel élve, ezeket nevezik funkcionális élelmiszereknek?

- Az ilyen szóhasználat valóban divatos, de ez nem hivatalos. Mondhatnám, csupán virtuális, mert ilyen élelmiszer nem létezik, és a fogyasztóknak 70 százaléka nem is tudja, mit jelölünk ezen a néven. Azért nem hivatalos, mert még nincs megfelelő jogi szabályozás ezekre az élelmiszerekre, és ebből következően az OÉTI - Országos Élelmezéstudományi Intézet - kötelező regisztrációja sem történhetett meg.

A funkcionális élelmiszerek divatja Japánból indult el, már vagy másfél évtizede, és világszerte terjed. Egy innovációs program keretében az Európai Unió is támogatja az új, egészséges élelmiszerek kifejlesztésére irányuló tevékenységeket. Nálunk is vannak próbálkozások, főként a kis- és középvállalatok részéről.

Az élelmiszer innovációt Biacs Péter is a jövőbeli piaci siker alapjának tartja. Nem véletlen, hogy a választékbővítés már megkezdődött az élelmiszeripari cégek részéről. Előírás azonban, hogy a fogyasztó tájékoztatására minden esetben fel kell tüntetni, ha több rostanyag, probiotikum kerül valamilyen élelmiszerbe. Van már kenyér keményítős jóddal dúsítva, és üdítő multivitaminnal, keksz aminosavakkal. Ezeket a kezdeményezéseket az orvosok, a klinikai diagnosztika tudatában támogatják.

- Az egészségtudatos vásárlók egyre inkább keresik azokat a termékeket, melyeknek rendszeres fogyasztása prevenciós, megelőző hatású bizonyos betegségek tekintetében. Hangsúlyozom, nem gyógyhatásról, csak kockázatcsökkentésről van szó, tehát az orvos által rendelt gyógyszereket nem fogják pótolni a funkcionális élelmiszerek! - figyelmeztet Biacs professzor, s hozzáteszi: - Attól sem kell tartani, hogy megfizethetetlenek lesznek, hiszen a piaci verseny diktálja az árakat, és ha most vásárol valaki táplálék kiegészítőket, azt is jól megfizeti. A cél azonban az, hogy minél szélesebb réteg hozzájuthasson ezekhez a valóban bevizsgált, megbízható, egészségvédő élelmiszerekhez.

- Mikor?

- Az EU-tagállamoknak 2010-ig kell a jogi szabályozást megalkotniuk. Mellette saját kiegészítő rendelkezést is készíthet minden tagállam, harmóniában az EU követelményekkel.


Leopold Györgyi (MTI-Press)

cimkék

Könyveink

  • learn more Idézetek, gondolatok az orvostudományról

    Mindnyájunk gondolatvilágának kialakításában jelentõs szerepet játszottak elõdeink, mestereink példái és tanításai, az...

  • learn more Tükröm, tükröm...

    Ha a tükör nem, ez a könyv megmondja, hogy a problémáink elől, önmagunk elől nem tudunk elmenekülni. A Zsigmond Márta-médiadíjas újságíró, költő és...

  • learn more Sorból ki lóg

    Leírás: Mikrobiológia, járványtan és egészségpolitika szakembereknek és kíváncsiaknak. Nem baj, ha kilógsz a sorból. Lehet, hogy a sorral van a baj! –...

  • learn more Szemészet

    Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

  • learn more Vágy és hatalom

    E kötet a hazai pszichoanalitikus-pszichoterápiás szcéna egy olyan kiemelkedő szereplőjével invitálja közös elmélkedésre az olvasót, akinek nem csak...

  • learn more Gyermeked a személyi edződ - Fitt mama, egészséges baba

    Moccanj gyermekeddel! – Legyen Ő a te személyi edződ! Ha már nap mint nap „rákényszerít” a...

  • learn more Recept nélkül kapható gyógyszerek

    Ez a könyv gyógyszerekhez nyújt segítséget, a recept nélkül kapható gyógyszerek a témája. A gyógyszerész ismeri a hatóanyagokat,...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

  • learn more Korszerű gyakorlati irányelvek az elsődleges orvosi ellátásban

    Könyvünket az elsődleges ellátásban dolgozó klinikusoknak ajánljuk, de nemcsak a...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Szombathely belvárosának látványtérképe

    Több száz légi fotó és közel ezer földi felvétel segítségével készítette el Ferenc Tamás képzőművész a mai...

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more Zsebdoktor utazóknak - Patika Magazin könyvek

    A könyv részletesen tárgyalja az utazás közben előforduló megbetegedéseket, azok kezelési módját, az utazás előtt...

  • learn more Akadémikus portrék - Ormos Mária - történész

    Ormos Mária, történész, a XX. századi történelem szakértője. Tudományos műveket publikál, nagysikerű előadásokat...

  • learn more Nyirády Péter- Rurik Imre (szerk.) UROLÓGIA A HÁZIORVOSI GYAKORLATBAN

    Az elsősorban háziorvosok, illetve más szakorvosok számára készült könyv...

  • learn more Hospice szakápolástan

    Az otthoni hospice ellátás egyre jobban terjed hazánkban. Jelen kötet segítséget nyújt a haldokló betegek otthoni ellátásában, ápolásában a...

  • learn more Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás

    Az idegtudományok haladása gyökeresen átalakította az idegrendszerrel kapcsolatos orvoslást, így az aneszteziológia és az...

  • learn more És mégis - Összegyűjtött írások (1983-2015)

    B. Gáspár Judit könyve három évtized írásait gyűjti egybe. Pszichoanalitikus szemléletű kortárs gondolkodó szólal...

  • learn more Gyógyszertámogatás

    A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...