hirdetés
2025. augusztus. 07., csütörtök - Ibolya.
hirdetés

Az egészségvédő élelmiszerekről

Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétől joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztető szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrendkiegészítők is, amelyek fogyasztásával betegségek előzhetők meg.

A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentősebb csoportját alkotják az egészségvédő, betegségek kockázatát csökkentő élelmiszerek. Ez örvendetes tény, hiszen a magyarországi halálozási statisztikákban élen állnak a helytelen táplálkozással is összefüggő betegségek és következményeik. Főként a szív - és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a csontritkulás kialakulása köthető bizonyos mértékig a helytelen táplálkozáshoz.

Az egészségvédő élelmiszereket a feldolgozás során vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és egyéb hasznos kiegészítőkkel dúsítják, mivel ezeknek csak egy részét nyerhetjük természetes forrásokból, szintetikusan előállított anyagokkal kell pótolni. E termékek rendszeres fogyasztásával kisebb lesz a már említett betegségek kockázata. Az élelmiszerekbe "bedolgozott" termékek étrend kiegészítők, az élelmiszer összetevőinek tekinthetők.

- Milyen étrend kiegészítőkről lehet szó? - kérdeztük Biacs Pétertől, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorától, a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) elnökétől.

- Sokféléről. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére a zsiradékban és konyhasóban szegény, rostanyagokban gazdag élelmiszereket ajánlják. A daganatos betegségek megelőzése érdekében célszerű a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag élelmiszer fogyasztása. A csontritkulás veszélye a kalcium tartalmú ételekkel csökkenthető.

Természetesen a biológiailag aktív anyagok étrendünk kiegészítőjeként alkalmazásánál célszerű táplálkozástudósokkal, orvosokkal is konzultálni, az egyénre szabott napi fogyasztás mennyiségének meghatározására, mert a túlzott fogyasztás ugyancsak kockázati tényezővé válhat, akárcsak a hiány - magyarázza Biacs Péter.

- Divatos kifejezéssel élve, ezeket nevezik funkcionális élelmiszereknek?

- Az ilyen szóhasználat valóban divatos, de ez nem hivatalos. Mondhatnám, csupán virtuális, mert ilyen élelmiszer nem létezik, és a fogyasztóknak 70 százaléka nem is tudja, mit jelölünk ezen a néven. Azért nem hivatalos, mert még nincs megfelelő jogi szabályozás ezekre az élelmiszerekre, és ebből következően az OÉTI - Országos Élelmezéstudományi Intézet - kötelező regisztrációja sem történhetett meg.

A funkcionális élelmiszerek divatja Japánból indult el, már vagy másfél évtizede, és világszerte terjed. Egy innovációs program keretében az Európai Unió is támogatja az új, egészséges élelmiszerek kifejlesztésére irányuló tevékenységeket. Nálunk is vannak próbálkozások, főként a kis- és középvállalatok részéről.

Az élelmiszer innovációt Biacs Péter is a jövőbeli piaci siker alapjának tartja. Nem véletlen, hogy a választékbővítés már megkezdődött az élelmiszeripari cégek részéről. Előírás azonban, hogy a fogyasztó tájékoztatására minden esetben fel kell tüntetni, ha több rostanyag, probiotikum kerül valamilyen élelmiszerbe. Van már kenyér keményítős jóddal dúsítva, és üdítő multivitaminnal, keksz aminosavakkal. Ezeket a kezdeményezéseket az orvosok, a klinikai diagnosztika tudatában támogatják.

- Az egészségtudatos vásárlók egyre inkább keresik azokat a termékeket, melyeknek rendszeres fogyasztása prevenciós, megelőző hatású bizonyos betegségek tekintetében. Hangsúlyozom, nem gyógyhatásról, csak kockázatcsökkentésről van szó, tehát az orvos által rendelt gyógyszereket nem fogják pótolni a funkcionális élelmiszerek! - figyelmeztet Biacs professzor, s hozzáteszi: - Attól sem kell tartani, hogy megfizethetetlenek lesznek, hiszen a piaci verseny diktálja az árakat, és ha most vásárol valaki táplálék kiegészítőket, azt is jól megfizeti. A cél azonban az, hogy minél szélesebb réteg hozzájuthasson ezekhez a valóban bevizsgált, megbízható, egészségvédő élelmiszerekhez.

- Mikor?

- Az EU-tagállamoknak 2010-ig kell a jogi szabályozást megalkotniuk. Mellette saját kiegészítő rendelkezést is készíthet minden tagállam, harmóniában az EU követelményekkel.


Leopold Györgyi (MTI-Press)

cimkék

Könyveink

  • learn more A magyar festőművész-géniuszok sorsa

    A szerző a kötetben orvosi szempontból értékeli a festőművészek testi és lelki egészségének általános szabályszerűségeit,...

  • learn more A bántalmazott test - A trauma-munka szomato-pszichoterápiás megközelítése

    A könyv arra keresi a választ, hogy miképpen lehet a fizikai bántalmazás okozta...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more A személyes és társas tényezők szerepe a rehabilitációs munkában

    A kötet középpontjában a krónikus betegséggel élők testi, lelki és szociális...

  • learn more Méregtől a gyógyszerig

    Az író legjelentősebb cikkeiből történt válogatás mind az értő, mind a laikus olvasó számára értékes és érdekes ismeretanyagot nyújt. A...

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Diabeteses neuropathia

    A diabeteses neuropathiáról szóló, jelenleg rendelkezésre álló könyvek nagy része terjedelmes és nincs olyan zsebkönyv, mely a diabeteses...

  • learn more Nők a fájdalom árnyékában - Endometriózis

    Árvai Nóra ebben a könyvében az endometriózisról szóló legújabb kutatások mentén ír a betegségről, kóreredetről,...

  • learn more Diabéteszlexikon

    A cukorbetegek száma világszerte – így sajnos hazánkban is – rohamosan növekszik. Magyarországon mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, a...

  • learn more Ars neurologiae

    Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

  • learn more Gyógyszertámogatás

    A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Ritka betegségek – küzdelem az élet határain

    Ritka betegségek – diagnosztikai kihívások című könyv folytatása, további esetek ismertetésével. A klinikai és...

  • learn more Ärztliche Kommunikation

    Die Arzt-Patienten-Beziehung erfordert über die alltäglichen Kommunikationsfähigkeiten hinausgehend auch spezielle Kenntnisse. Die alltägliche Praxis...

  • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

    „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

  • learn more Pszichiátria - másképp

    A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

  • learn more The Avian Pineal Gland - a Model of the Biological Clock

    Although cyclicism of some biological events was evident for thousands of years, the importance of the fourth...

  • learn more Pszichiátriai gondozási kézikönyv

    A könyv a krónikus pszichiátriai betegségek hosszú távú, akár évtizedekig tartó ambuláns ellátási formáját mutatja be. Ez a...