hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Az ÁSZ folytatná az egészségügyi reformot

Szigorítaná az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a korbácsrendeletet, s következetesen folytatná az egészségügyben megkezdett reformokat - adta hírül cstörtöki számában a Népszabadság.

Az ÁSZ szakemberei elismerik, hogy a Gyurcsány-kormány az egészségügyben többnyire teljesítette kiadáscsökkentő programját. Az elszámolható teljesítmények korlátozása, a számlaadási kötelezettség bevezetése, a beutalási rend szigorítása, a vizitdíj bevezetése, az egészségpénztárakról, a gyógyszer-gazdaságosságról szóló törvény megszületése mind-mind ezt a programot szolgálta. Az ÁSZ szerint az eddigi intézkedések azonban nem elegendőek az eredmények megtartásához. Részben egyes elemeket (vizitdíj, pénztártörvény) törölni kellett, másrészt jelentős intézkedések el is maradtak, így a kórházak gazdálkodásának átalakítása, valamint az ágazatban dolgozók rugalmasabb foglalkoztatása. Felróják a kormánynak azt is, hogy nem készültek el a finanszírozási protokollok sem.
Az ÁSZ további lépéseket sürget, hiszen az is kiderült: a járóbeteg-ellátásban a teljesítménykeret 75 százalékát nem használták föl, miközben várólistákat vezetnek. Az ÁSZ javasolja a háziorvosokra vonatkozó  „korbácsrendelet" szigorítását, amelyre most aligha van esély. Az orvosok hatékony gyógyszerrendelését ösztönző jogszabály hatályba lépését a szakmai tiltakozások hatására, legutóbb egy hónapja halasztotta el a kormány.

Forrás: Népszabadság

cimkék

hirdetés

Könyveink