2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát”

Sok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs aki helyettesítse, mondták az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvosok.

hirdetés

A taksonyi gyermekorvosi rendelőben Fábián Dóra az egyetlen orvos. Télen van, hogy naponta 100 gyereket is ellát itt, szabadságra menni pedig csak akkor tud, ha talál helyettest. „Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat" – mondta a híradónak a doktornő.

Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét. Ez akár napi 50 ezer forint is lehet. „Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – mondta Póta György házi gyermekorvos. A nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés.

„A kiöregedés már annyira tömegesen jelentkezik, hogy egyszerűen egyes területeken pár év alatt megszűnik a házi gyerekorvoslás" – figyelmeztet Póta György, de hasonló a helyzet a vegyes és felnőtt praxisoknál is. Sokan nyugdíjas korúként is tovább dolgoznak. Budavár polgármestere például a Facebookon köszöntette 100. születésnapján Körmendi Istvánt, aki több mint 60 éve praktizál háziorvosként a kerületben.

Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni. „Erre az egyik megoldás az lenne, ha a praxis finanszírozásában megkapnának a praxishelyettesítésre kifizetett összeget.” Mangó Gabriella szerint a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!