hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Átadták az új légimentőbázist Marcaliban

Átadták a mintegy 785 millió forintból épült légimentőbázist Marcaliban hétfőn, az állami beruházás hiánypótló a térségben.

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hiánypótlónak nevezte az állami forrásból finanszírozott fejlesztést annak a célnak az elérése érdekében, hogy a légimentés lefedettsége a lehető legoptimálisabb legyen Magyarországon.

A hét magyarországi légimentőbázisból három újat az elmúlt egy évben adtak át, és arra törekednek, hogy a többi is folyamatosan megújuljon, mert "a lehető legtökéletesebb körülmények" kialakítása a cél. Hozzátette, a marcali bázison nyolc orvos, öt paramedikus, és hat pilóta teljesít szolgálatot felváltva, a nap huszonnégy órájában.

A magyar légimentés "nagy utat tett meg", a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték és a gépek a Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják, emlékeztetett.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról szólt, hogy a marcali létesítmény huszonegyedik századi körülményeket biztosít a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek.

Újságírók kérdésére közölte, koncepciójuk szerint a magyarországi bázisok állapotának olyannak kell lennie, hogy azokról a mentést minél gyorsabban, minél jobb minőségben végezhessék.

"Amikor ezzel kész vagyunk, megvizsgáljuk, vannak e területek, ahonnan a mentést tovább szükséges erősíteni", fűzte hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hét bázisról "lefedhető" Magyarország.

A légimentéshez kilenc mentőhelikopter áll rendelkezésre, újabb bázis létesítése újabb helikopterek beszerzésével jöhet szóba, jegyezte meg.

Mentőhelikopter a mintegy 785 millió forintból megépült marcali légimentőbázison az átadás napján, 2023. december 18-án (fotó: MTI/Katona Tibor)
Mentőhelikopter a mintegy 785 millió forintból megépült marcali légimentőbázison az átadás napján, 2023. december 18-án (fotó: MTI/Katona Tibor)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink