hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Átadták a vakok és gyengénlátók székházát

A Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően csaknem 3,5 milliárd forintból újult meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Hermina úti székháza.

A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű felújítása valósult meg, a villaépület mellett egy új, többfunkciós szolgáltatóház is felépült. A megújult épületegyüttest 2024. február 20-án ünnepélyes székházavató ünnepség keretében adták át a látássérült embereknek.

A szövetség irodahelyiségein túl a felújított villaépületben kapott helyet a Hangos- és Braille-könyvtár, valamint megújult a kisebb közösségi eseményeknek helyet biztosító Sipeki-terem is. Az 1970-es években felhúzott, de időközben elavult toldaléképületet lebontották, és helyette egy új, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóház épült, amely egy 299 fős, flexibilisen alakítható konferenciateremnek, a segédeszközboltnak, a szerviznek, a tankönyvadaptálásnak, a Braille-nyomdának és az ügyfélszolgálatnak is otthont ad.

A megnyitón dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, az MVGYOSZ centenáriumi ünnepségsorozatának fővédnöke, dr. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos és dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket. Dr. Nagy Sándor köszönetet mondott Magyarország Kormányának a felújításhoz szükséges forrás biztosításáért, majd kiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően olyan komplex épületegyüttes jött létre a Hermina úton, ahol az MVGYOSZ újra méltó körülmények között biztosíthatja a hiánypótló, önálló életvitelt segítő szolgáltatásait a vak és gyengénlátó személyeknek. Az MVGYOSZ közhasznú szolgáltatásait – mondta az elnök – a nagyjából 10 000 egyesületi tag mellett mintegy 80 000 magyar látássérült ember veheti igénybe.

A 2021-2023 között megvalósult székházfelújításnak köszönhetően az MVGYOSZ nemcsak a szervezet szakmai szolgáltatásait bővítheti, hanem újra otthont adhat a látássérült emberek közösségi eseményeinek, valamint tudásmegosztó hazai és nemzetközi tanácskozásoknak.

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

hirdetés

Könyveink