hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Árvíz: az ÁNTSZ egyelőre nyugodt (FRISSÍTVE: a mentők is...)

Az árvíz miatt különleges járványügyi intézkedésekre jelenleg nincs szükség - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az ÁNTSZ, de az általános higiénés szabályokra felhívták a figyelmet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken szájon keresztül terjedő fertőző betegségek (mint például bélfertőzések) Magyarországon és a szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és a rágcsálók irtására.

Kiemelték továbbá, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres szappanos kézmosás, a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, továbbá az, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az esetleges sebek mielőbbi megfelelő ellátása.

Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy az árvizes területeken "az ásott kutakból inni tilos", s  aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, addig csak forralva igyon belőle vizet, amíg megnyugtató információt nem kap az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetétől.

FRISSÍTÉS (2013.06.05. 10:58):

A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását, továbbá a mentők helyi szinten is kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden, bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson - közölte az MTI a mentőszolgálatra hivatkozva.

(forrás: MTI)

cimkék

Könyveink