hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Gazdaság

Aránytalanul sok szegény hal meg közúti balesetben

A közúti balesetek áldozatai között aránytalanul sok a szegény, a halálesetek száma megkétszereződött az elmúlt két évtizedben – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első globális közúti biztonsági értékelése, melyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

„A világ útjain történt halálesetek 90 százaléka kis- vagy közepes jövedelmű országokban esett meg, noha az összes járműnek csak 49 százaléka található ezekben az országokban” – mondta el Etienne Krug, a WHO Erőszak- és Balesetmegelőzési Osztályának vezetője.

Az évi 20–50 millió közötti közúti balesetben még a legmagasabb jövedelmű országokban is aránytalanul sok rossz gazdasági helyzetben lévő egyén sérül meg – állítja az összehasonlító elemzés. A szegényebb országokban kevésbé követelik meg a biztonsági öv használatát is.
   
Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a közúti balesetek évi 1,27 millió áldozatának mintegy fele gyalogos, kerékpáros vagy motoros, akik biztonságáért keveset tesznek.

A legkevesebb haláleset Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság útjain esett, a legtöbb a kelet-mediterrán és az afrikai térségben. A közúti balesetek dobogós helyen vannak az 5 és 44 év közötti korosztályban a halálokok között.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink