hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Alkotmányjogi panaszokat nyújtott be Karsai Dániel

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász alkotmányjogi panaszokat nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, szúrta ki a hvg.hu.

„A Kúria a döntésében amellett érvelt, hogy az életvégi döntésekre vonatkozó népszavazási kérdés az élethez való jogalaptörvényi szintű szabályozása módosítását eredményezné, így a hitelesítést megtagadó NVB-döntést helybenhagyta. Azonban a Kúria érvelésével szemben az életvégi döntés lényege, hogy az egyén emberi méltóságának magját érvényre juttatja önrendelkezési joga gyakorlásán keresztül, reflektál saját életére, annak minőségére, és a konklúzióját döntésbe foglalja” – írta Karsai Dániel az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatát idézve hétfői Facebook-bejegyzésében.

„A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet” – tette hozzá a hvg.hu szerint az alkotmányjogász ugyancsak az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatát idézve.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink