hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Akár egész régió maradhat CT és MR-diagnosztika nélkül

Az állami egészségügy közismerten alulfinanszírozott, ezért a CT és MRI gépek működtetése, javíttatása, karbantartása jelentős költségekkel jár, amit az állami egészségügy nem biztos, hogy ki tud termelni – mondta a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Szelényi Zoltán baleseti sebész.

Az MSZP szakpolitikusa szerint egy váratlan üzemhibánál borulhatnak az előjegyzett vizsgálatok akár napokon keresztül is, ami az akut ellátást is veszélybe sodorhatja. Az összes diagnosztikai CT és MRI gépet azonban nem akarja a kormány megvásárolni, mert komoly fideszes érdekeltségek is vannak a magánegészségügyben, így a diagnosztikában is. Azokat akarja, amelyek az állami kórházakban működnek és magánkézben vannak. Ráadásul az államnak szűkös a forrása, különösen, ha ezeket a diagnosztikai gépeket a jövő évi egészségügyi költségvetésből próbálnák finanszírozni, írja a Hírklikk

Évek óta azt látjuk, hogy az egészségügyi kormányzat centralizációra törekszik. Az önkormányzati fenntartású kórházakat átvette az állam, a rendelőintézetek egy része is állami tulajdonban van már és azon dolgoznak, hogy a többit is meg tudják szerezni. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy a képalkotó diagnosztika részlegek, amelyek a kórházakon belül magánkézben vannak, azok is az államé legyenek – mondta Szelényi Zoltán. 

Szerinte lehet ideológiát kovácsolni hozzá, de a lényeg az, hogy az állami- és a magánszférát el kell tudni választani egymástól. Viszont az élet, illetve a kormány hozta azt a körülményt, ami miatt magántulajdonban lévő eszközök működnek állami tulajdonban lévő kórházakban. A probléma azonban kettős: az egyik része, hogy az állami egészségügy közismerten alulfinanszírozott, ezért ezeknek a gépeknek a működtetése, javíttatása, karbantartása jelentős költségekkel jár, amit az állami egészségügy nem biztos, hogy ki tud termelni. Egy váratlan üzemhibánál borulhatnak az előjegyzett vizsgálatok akár napokon keresztül is. 

De ami ennél sokkal rosszabb, az, hogy az akut vizsgálatok sem tudnak megtörténni, tehát egy egész régió maradhat CT és MRI diagnosztika nélkül és lehet, hogy egy balesetes beteget más régióba kell átszállítani. Viszont az a centrum, amelyik átveszi a meghibásodott gép régióját, jelentősen túl lesz terhelve. Tehát egy gépleállás veszélybe sodorhatja az akut ellátást is. Egy magáncég viszont tudja gazdaságosan működtetni a képalkotó készülékeket – magyarázta az MSZP szakpolitikusa.

Mindazonáltal ez a rendszer működőképes volt. A beteg semmit nem vett észre abból, hogy a diagnosztikai egység állami tulajdonban volt vagy sem, mert ugyanúgy kapott időpontot, elvégezték a vizsgálatot, kapott leletet, csak a szolgáltató és az állam között volt egy szerződés, és a szolgáltatást az állam fizette. Sok CT és MRI labor működik külön intézményekben, és a magáncégekben végzett vizsgálatokért kell fizetnie a betegnek. Cserébe nem kell sorban állnia, akár az éjszaka közepén is megvizsgálhatják – tette hozzá a szocialista politikus.

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink