hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

AJBH: indokolatlanul vonta meg az állam a munkajogi garanciákat

Egészségügyi állapotukkal összefüggő hátrányos megkülönböztetés a munkajogi garanciák megvonása a rokkantsági ellátásban részesülőktől.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az AJB-2640/2022. számon 2022 augusztusában kiadott jelentésében alapjogi visszásságot tárt fel annak kapcsán, hogy bár a rokkantsági ellátásban kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárnál fiatalabb személyek részesülhettek, ennek ellenére a jogi szabályozás alapján mégis nyugdíjasnak minősültek és így alacsonyabb szintre csökkentett munkajogi garanciák vonatkoztak rájuk, ezért a Munka Törvénykönyve vonatkozó rendelkezésének módosítását kezdeményezte.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt ajánlásnak megfelelően az Országgyűlés 2023. január 1. napjával módosította a Munka Törvénykönyvét, és ezzel a jövőre nézve biztosította, hogy a rokkantsági ellátásban részesülőknek ne lehessen indokolás nélkül felmondani és a végkielégítés szempontjából is kedvezőbb rendelkezések vonatkozzanak rájuk.

Az Alkotmánybíróság egy bírósági döntéssel szembeni alkotmányjogi panasz kapcsán vizsgálta a már hatályon kívül helyezett törvényi szabályozást. A testület a 8/2023. (VI. 20.) határozatában az alapvető jogok biztosa jelentésének megállapításaival összhangban a Munka Törvénykönyve 2023. január 1-je előtt hatályos rendelkezésének alaptörvény-ellenességéről foglalt állást, és kizárta annak valamennyi, bármely bíróság előtt folyamatban lévő ugyanilyen tárgyú ügyben való alkalmazását.

Az Alkotmánybíróság az alapvető jogok biztosa jelentésének megállapításaival összhangban úgy ítélte meg, hogy a munkajogi garanciák indokolatlan megvonása a rokkantsági ellátásban részesülő személyektől a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jogba ütköző, az egészségügyi állapotukkal, fogyatékosságukkal összefüggő hátrányos megkülönböztetésnek minősül.

hirdetés

Könyveink