2024. április. 29., hétfő - Péter.

Agyi funkcióvizsgálatra alkalmazható megoldást fejlesztenek

Lézerpásztázó mikroszkópjainál alkalmazható szoftveres és elektronikai megoldásokat fejleszt európai uniós támogatással a Femtonics Kft. Szegeden, az új technológia áttörést hozhat az agy funkcionális vizsgálataiban.

A 2025 elejéig tartó projekt során a cég fejlesztőcsapata olyan detektorelektronikát tervez, amely mozgáskompenzációval képes stabilizálni a biológiai objektumokat a látótérben, illetve hatékonyabban képes detektálni a sejtek aktivitásáról hírt adó fotonokat. Mindezeket kiegészítve olyan modullal is bővülnek a cég mikroszkópjai, amellyel lehetővé válik a sejtkomponensek automatikus detektálása.

Ezen úttörő technológiák együttes alkalmazásával a Femtonics piacvezető akuszto-optikai mikroszkópjai forradalmasíthatják az agyi vizsgálatokat azáltal, hogy az élő, viselkedő kísérleti állatok idegi aktivitásait nagyobb pontossággal, mélységben és nagyobb mennyiségben tudják mérni. A világon egyedülálló megoldások lehetővé teszik a kutatók számára, hogy az emberi gondolatok, emlékek és érzelmek mögött meghúzódó, eddig rejtett, összetett sejtaktívitás-mintázatokat mélyebben megérthessék, mind az egészséges agyban, mind pedig a különböző idegrendszeri betegségeknél, fejtette ki közleményében a cég.

Kiemelték: a fejlesztések hozzájárulnak, hogy a cég tovább növelje versenyképességét a specializált agykutatási mikroszkóppiacon. A 643,13 millió forintos projekt költségeiből 393,1 millió forintot fedez uniós támogatás.

A Femtonics Kft.-t 2005-ben Rózsa Balázs alapította innovatív spin-off vállalatként, majd 2010-ben önállósodott a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből. A cég az optika és a kvantummechanika határterületein született tudományos eredményekre építve a világon elsőként fejlesztette piacérett termékké a valós idejű 3D akuszto-optikus szkenneralapú lézerpásztázó mikroszkópokat, és ezen a területen máig piacvezető. A vállalat fejlesztőgárdája több mint húsz méréstechnikai világrekordot állított fel, és több mint negyven nemzetközi szabadalommal rendelkezik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló, csaknem száz alkalmazottat foglalkoztató Femtonics Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 1,299 milliárd forint volt, mintegy 12 százalékkal maradt el az előző évitől. A cég nettó árbevételének több mint 80 százaléka származik exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2021-ben meghaladta a 245 millió, tavaly az 50 millió forintot.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!