hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Két év ingyenmunka vár ránk?

Adósságtanács alakult

Járai Zsigmond volt jegybank-elnök kezdeményezésére megalakult az "Adósságtanács" elnevezésű civil kezdeményezés - az első rendezvényen neves közgazdászok, gazdaságkutatók, ismert újságírók és tudósok vettek részt.

Ahhoz, hogy vissza tudjuk fizetni a államadósságot, mindenkinek több mint két évig ingyen kellene dolgoznia az országban – idézte a Magyar Nemzet Járai Zsigmond volt jegybankelnöknek az adósságtanács megalakítását követően elhangzott szavait.
Jelenleg Magyarország a világ legeladósodottabb államai közé tartozik. A teljes államadósság napjainkban eléri a 17 ezer milliárd forintot, ami körülbelül 10 millió magyar állampolgárra vetítve azt jelenti, hogy a nyugdíjasokat is és a csecsemőket is beleértve 1,7 millió forint államadósságot halmoztunk fel.
A volt jegybank-elnök szerint az egész társadalomnak érdemes elgondolkodnia azon, hogyan lehetett ekkora összegű államadósságot felhalmozni, mi lehet a megszüntetéséhez vezető út, hogy lehet az, hogy a vissza-visszatérő hiánycsökkentési, takarékossági és megszorítási programok ellenére a 2002 májusi 8200 milliárd forint napjainkra megduplázódott, 2008 márciusában már mintegy 17 ezer milliárd forint. Ha hosszabb idő átlagát vesszük, akkor a rendszerváltás-kori 20 milliárd dollárnyi adósság napjainkra megközelíti a 100 milliárd dollárt, vagyis az USA nemzeti valutájában számítva majdnem megötszöröződött 18 év alatt.


Forrás: vg.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink