hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Adósoknak nem fognak szállítani a beszállítók?

Több cég vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a korlátozzák a hozzáférést a termékeikhez, szolgáltatásaikhoz, írja az Economx.

Több mint 125 milliárd forint tartozást halmoztak fel november végéig a kórházak, a napokban viszont csak 90 milliárd forint érkezik az intézményekbe, amiből a beszállítóik egy részét tudják kifizetni. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség  főtitkára szerint a cégek elégedetlenek, többen inkasszót fognak benyújtani vagy korlátozni fogják a termékeikhez való hozzáférést.

Rásky László az Economx-nak úgy fogalmazott, úgy fogalmazott, az orvostechnikai beszállítók rendkívül csalódottak a mostani adósságrendezés miatt. Egyrészt az adósságrendezés összegét keveslik. Másrészt nem értik, miért őket bünteti az egészségügyi kormányzat azzal, hogy csaknem a kórházak fele az átlagnál kevesebb pluszforrást kap. Harmadrészt, igazságtalannak érzik azt is, hogy az állam előnyben részesíti a tulajdonában álló közműszolgáltatókat, valamint az intézmények üzemeltetéséért felelős cégeket, akik ráadásul monopolhelyzetben vannak.

Most még csak december eleje van, és szakértő szerint a kórházak rögtön egy 45-50 milliárd forintos hiánnyal indítják a 2024-es évet. A kórházi beszállítók szerint ez az adósságrendezés csupán egy tűzoltás.

Túl sok intézmény kapott átlagon aluli anyagi támogatást, főként a kisebb cégeknél merült fel, hogy - bár tudják, hogy ezzel esetleg a további jelenlétüket kockáztatják a hazai egészségügyben - fizetési meghagyást illetve inkasszót bocsátanak ki egyes kórházaknak, mondta Rásky László.

A főtitkár úgy fogalmazott, több cég vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a most "büntetett" kórházak számára korlátozzák a hozzáférést a termékeikhez, szolgáltatásaikhoz.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink