hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Pénzesőt ígérnek az egészségügyben a számok

Csaknem 14 milliárdos többlet mutatkozik az Egészségbiztosítási Alap novemberi egyenlegében, miközben a tervezett éves hiányt 56 milliárdra emelték – írja a Napi.hu.

A hiánycél emelést azért is tartja meglepőnek a lap, mert az E. Alap költségvetésének bevételi oldalán jelentős pluszokat mutatnak az egyes sorok. A járulékbevételeknél például az időarányos 544 milliárd forint helyett majd 555 milliárd forint folyt be a kasszába, az egészségügyi hozzájárulásnál pedig 21 milliárdos a plusz.

A gyógyszergyártók, forgalmazók 55 milliárdos befizetése is közel tízmilliárddal haladja meg az időarányosan tervezettet. Több folyt be az egészségügyi szolgáltatók ellenőrzéséből származó befizetésekből is. Továbbra sem hozza viszont az elvárt bevételt a népegészségügyi termékadó, a november végéig tervezett 19 milliárd helyett mindössze 17 milliárdot hozott. Ugyanakkor a kiadási oldalon a táppénz kassza változatlanul megtakarításokat termel – írja a lap.

Az E. Alap egyenlegébe betervezett 56 milliárdos hiánnyal szemben megjelenő 13 milliárdos többlet elméletben jelenthetné azt, hogy úgy 60 milliárdot még ki kellene szórni az egészségügybe az év végéig. Erre azonban semmilyen jel nem mutat, mindössze az látszik, hogy a kiadások év közben megtermelt plusz fedezetével, valamilyen, egyelőre nem látható ok miatt, egyszerűen nem kalkuláltak a számításoknál. Esetleg a most folyamatban levő kórház-konszolidáció állhat az érthetetlen számok hátterébenolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink