hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A repülőút nem ártalmas, de lehet mellékhatása

A brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Tanács repülésre készülő kismamáknak szóló tanácsait idézi a Népszabadság cikke.

A kismamák terhességük 37. hete után lehetőleg már ne üljenek repülőre, ikerterhesség esetén a javasolt tilalmi idő már a 32. hetet követő időszakra vonatkozik – üzeni a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Tanács (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG). A 28. hét után tanácsos valamennyi orvosi dokumentumot magukkal vinni. A brit szakemberek szerint egy repülőút alapesetben nem ártalmas, de lehet mellékhatása.

A repülés során mindenki nagyobb sugárterhelést kap 10 ezer méter magasan, mint a földfelszínen, de arra nincs bizonyíték, hogy ez vetélést, koraszülést okozna. Azt sem mutatták ki, hogy a légnyomás és a páratartalom változása károsan hatna a terhességre. A lényeg, hogy a repülés nem jelent veszélyt egy problémamentes terhességre. A földi ellenőrzések sem. A kismamáknak nincs félnivalójuk a repülőtéri biztonsági kapuk sugárzásától, a testszkennerektől, mert a sugárzás dózisa messze a veszélyt jelentő értékhatár alatt mozog.
Hosszú távú járatok növelik a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának esélyét. Mivel a vénás keringészavar okozta trombózisrizikó a terhesség előrehaladásával fokozódik, a kismamák többsége a mélyvénás trombózistól fél a legjobban, melyet azonban az orvosok szerint könnyű megelőzni elasztikus harisnya viselésével – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink