hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A nagyok fejére nőttek a kis gyógyszergyárak

Greskovits Dáviddal, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége Kis- és Középvállalkozások Szekciójának elnökével beszélgetett a Világgazdaság.

A kilencvenes években a nagy hazai gyógyszergyárakból nőttek ki, mára egy-egy termékükkel azok konkurenciái lettek a magyar gyógyszeripari kis- és középvállalatok – emlékeztet a lap.

Ezek a kkv-k egyrészt néhány olyan terméknek a gyártására és forgalmazására alakultak, amelyeknek az előállítása a nagy cégek számára már nem volt rentábilis. Másrészt az idő tájt jelentek meg Magyarországon a multinacionális gyógyszercégek, amelyek kis partnereket kerestek maguknak csomagolásra vagy egyéb szolgáltatásokra – mondta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid.

E cégek ma már esetenként fejlesztenek is, ahogy az elnök magyarázza:  ezekbe a kutatási projektekbe nem tudnának belevágni a kis- és középvállalkozások számára meghirdetett pályázatok nélkül. Ezek, az ugyancsak a kkv-knak kiírt innovációs és infrastruktúra-fejlesztési pályázatok, valamint a 10 millió forint/fős orvoslátogatói díjból a magyarországi gyártókapacitással rendelkező gyógyszeripari kkv-k számára 12 főig biztosított 90 százalékos kedvezmény is hozzájárul ahhoz, hogy a válság a nyolc cég egyikét sem rengette meg, és nem kényszerültek az összesen nagyjából 800 munkatársuk közül leépítésre semidézi Greskovits Dávidot  a vilaggazdasag.hu.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink