hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

A MOK szerint ismét megkerülték a szakmai egyeztetést

A 2024-es költségvetést megalapozó törvényben a szakmai egyeztetést megkerülve, a betegellátást jelentősen érintő módosításokat fogadtak el.

A Magyar Orvosi Kamara vezetése veszélyesnek tartja, hogy a 2024-es költségvetést megalapozó törvénybe illesztve a társadalmi-, szakmai egyeztetést és parlamenti vitát megkerülve, a Törvényalkotási Bizottság által benyújtva az egészségügy működését, a betegek ellátását jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés.

A most jóváhagyott  szabályok nyomán a jövő évben állami kezelésbe vonják a társadalombiztosítás terhére végzett CT- és MR-vizsgálatokat, illetve újabb lépést tesznek az önkormányzati szakrendelők államosítása felé.

A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a  szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.

hirdetés

Könyveink