hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A MOK 25 pontja az új ügyeleti rendszer gondjairól

A Magyar Orvosi Kamara 25 pontban leírta, mi a probléma az új ügyeleti rendszerrel, és el is küldte a Belügyminisztériumnak, írja a Népszava.

Munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsivezetőket kér egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) abban a dokumentumban, amit március elején frissítve ismét elküldött a Belügyminisztériumnak.

A MOK háziorvosi csoportja tavaly áprilisban is jelezte az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatos aggályokat, ám arra nem kaptak hivatalos reagálást. Február utolsó napjaiban Porcsalmán az ügyeleti ellátást követően meghalt egy egyéves kisfiú, s mint azt írták: a kamara a sajtóhírek és egyéb információk begyűjtése után úgy véli, felmerül a rendszerhiba lehetősége. Ezért az eset után ismét 25 pontba szedték és küldték el az egészségügyi kormányzatnak az orvosolandó problémákat.

A korábbiaknál harmadával kevesebb ügyeleti pont működik, ez több helyen megnövekedett várakozást, hosszú betegsorokat vagy indokolatlan mentőküldést okoz – írta a levélben a köztestület. Szerintük sokszor 1,5-2 órát is kénytelenek várni lázas gyerekükkel a szülők, mire orvossal találkozhatnak. Csak tavaly január óta mintegy 200 praxisból állt fel orvos, mostanra a 6431 alapellátási körzetből már 879 üres. Azaz, a nappali ellátás hozzáférése is romlott. Megoldásként azt javasolja, a MOK, hogy az ünnepnapokon több ügyelet működjön párhuzamosan dolgozó orvosokkal és teljes személyzettel.

A tagoktól érkező visszajelzésekből az is kiderül, hogy az ügyeleteket kiszolgáló informatikai szoftverek és eszközök lassúak, az orvosok nem jutnak hozzá a betegellátásához nélkülözhetetlen adatokhoz, például laboreredményekhez, kiváltott és rendszeresen szedett gyógyszerekhez. Mint írják: ez azért gond, mert gyakori, hogy a sokféle betegséggel kezelt páciens az általa szedett tízféle gyógyszerből egyet sem tud megnevezni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink