hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A másodállási engedély visszavonásával fenyegetik a mentőket

Azonnali hatállyal megvonná a Mentőszolgálat főigazgatója a másodállásokra vonatkozó engedélyeket, ha az ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben nem jelentkezik elég mentőorvos, vagy mentőtiszt a feladatokra. Ez derül ki az RTL Híradóhoz eljutott levélből.

„Az októberi indulás minden személyi és tárgyi feltétele együtt áll” – jelentette ki tavaly október 1-jén Győrfi Pál. Egy az RTL Híradó birtokába került levél szerint azonban több, azóta csatlakozó megyében ez nem megy gördülékenyen. A levél szerint több mentőállomásról alig vagy egyáltalán nem jelentkeztek az ügyeletből adódó többletfeladatra. A levél szerint a főigazgató egyértelművé tette, hogy amennyiben nem lesz elég jelentkező a régióban az ügyeleti orvosi/mentőtiszti működtetéshez, akkor a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonják.

Egy név nélkül nyilatkozó mentődolgozó szerint ez a legtöbb kollégájának komoly anyagi veszteséget okozna.

Egy új jogszabály szerint ráadásul már nemcsak az orvosok, hanem – egy kötelezővé tett tanfolyam után – a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Egy másik levélben az szerepel, hogy „akik a januári határidőig nem teljesítik a képzési kötelezettséget, attól megvonják a 24 órás engedélyt február 1-től.” Ez az engedély teszi lehetővé számukra, hogy a fennmaradó szabadidejükben másodállást vállaljanak.

A Mentődolgozók Szövetsége szerint a Mentőszolgálat feladatai világosak. A szakszervezet elnöke azonban azt mondja, a január 5-én kiküldött levelek hangneme nem elfogadható.

A levelekkel kapcsolatban a Híradó kereste az Országos Mentőszolgálatot, de nem válaszoltak.
(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink