hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A magyar hatóságokat is megmozgatta a legújabb madárinfluenza

Fokozott óvatosságra inti a Kínába indulókat a Külügyminisztérium az influenzavírus A (H7N9) törzsétől származó ottani fertőzések és halálesetek miatt.

A konzuli szolgálat honlapján pénteken megjelent figyelmeztetés szerint a vizsgálatok eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedne. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve a szennyezett környezettel való érintkezés jelentheti - magyarázták.

A fertőződés veszélyének elkerüléséért - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban - azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés - legalább 70 Celsius-fokos sütés-főzés - után fogyasszák, továbbá fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek - például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek - esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Kiemelték, további, rendszeresen frissített információ az Egészségügyi Világszervezet honlapján (www.who.int) található.

A Hszinhua hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon, a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták. Két másik közeli piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól átmeneti jelleggel minden, élő szárnyast árusító piacot bezárnak.

Kínában eddig összesen 16 megerősített fertőzést regisztráltak. A H7N9-nek egyelőre nincs ellenszere, ám érzékenyen reagált a Tamiflu elnevezésű gyógyszerre, ami a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a fertőzöttek - korai stádiumban - eredményesen kezelhetők vele.

Hongkong óvintézkedéseket hozott az új madárinfluenza-vírus miatt azt követően, hogy egy hétéves kislányon, aki Sanghajban járt, gyanús tüneteket észleltek. Vietnam szintén bejelentette, hogy leállította a baromfi importját Kínából. A japán repülőtereken plakátok figyelmeztetik a Kínából érkező utasokat a beléptetésnél arra, hogy ha lázasnak érzik magukat, azonnal forduljanak orvoshoz.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan embernél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése.

Az ÁNTSZ az MTI megkeresésére ugyanakkor leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését. Mindazonáltal hétfőre ígértek bővebb tájékoztatást a madárinfluenzáról.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink