hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A lobbisták is meglepődtek

Komoly meglepetést okozott az érdekelteknek a kormány azzal, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra bízta a patikavásárlásoknál az állami elsőbbségi jog érvényesítését – írja a NOL.

Így szerintük olyan helyzet alakulhat ki, amikor a pénztár tulajdonosként érdekelt olyan patikák nyereségében, amelyeknek jövedelmezőségét maga szabja meg a gyógyszerpiaci árszabályozással, illetve egyéb igazgatási döntésekkel – magyarázza a lap, s hozáteszi: a patikapiac újraosztásáról szóló törvény eddig is rendre meglepetéseket okozott még a jogszabályért lobbizó szakmai kamarának is.

A NOL orrása úgy fogalmazott, hogy a kamara olyan állami tulajdonosért lobbizott, amely garantáltan nem szól majd bele a szakmai döntésekbe, ezért számukra a GYEMSZI, mint lehetséges szervezet, eleve „vörös posztó” volt. A szakpolitika másik jelöltje, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselői részben maguk is határozottan tiltakoztak a feladat ellen, másrészt a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a patikapiacon az állami tulajdonosi jogok a szakpolitikai szervezeteknél maradjanak.

Ami pedig az OEP-et illeti: úgy tudjuk, az egészségbiztosító sem „örült” az új funkciónak. A döntéshozatal körülményeiről és következményeiről pedig egyelőre valamennyi szereplő hallgat. Nem csoda: egyikük sem érti, miként történhetett meg, hogy az árszabályozásban, a piac ellenőrzésében részt vevő szervezet gyakorolhatja majd a tulajdonosi jogokatolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink