hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A legtöbb megváltozott munkaképességű pozitív bánásmódról számol be

Az esetek többségében nyitottan fogadják őket a kollégáik, és a beilleszkedést követően elfogadó, támogató közegben, egyenlő bánásmódban részesülve dolgozhatnak – derül ki a Profession.hu friss kutatásából, amit a HRPWR idéz.

A koronavírus miatti lezárásokat követően ismét munkaerőhiányról számol be a magyarországi cégek döntő többsége. A közel félmillió megváltozott munkaképességű embernek azonban csak a fele talált magának állást – derül ki a Profession.hu online lakosságra reprezentatív kutatásából. 

A kutatásban résztvevő megváltozott munkaképességű emberek több mint fele dolgozott már korábban, míg 45 százalékuk jelenleg is aktív. 43 százalékuk valamilyen fizikai, 37 százalékuk szellemi munkát végez, 15 százalékuk pedig vezetői pozícióban dolgozik. A halmozottan sérült munkavállalók kizárólag az első kategóriában találtak eddig munkalehetőséget, míg közép és felsővezetőként leginkább a mozgássérült emberek tudtak elhelyezkedni.

A magyar megváltozott munkaképességű emberek alig több mint harmada talált állást a versenyszférában, a többségük állami (43%), vagy civil (19%) területen aktív. Ezen és a foglalkoztatottságuk arányán szeretne javítani a Profession.hu és a KézenFogva Alapítvány közös kampánya, az Emberi oldal kezdeményezés idei fókusztémájaként.

Kiemelendő pozitívum, hogy a megváltozott munkaképességű válaszadók 82 százaléka úgy érzékeli, hogy kollégáik elfogadóak és nyitottak velük szemben. Az első találkozáskor és a betanulási időszakban ez az arány alacsonyabb volt (66%), de a beilleszkedés a legtöbb esetben sikerrel zárult. Maguk az érintettek sem számítottak erre, csak a felük volt optimista a munkakezdés előtt. 

Sokat számít azonban az is, ha elutasító a közeg. A korábban dolgozó, de jelenleg munkanélküli fogyatékkal élő emberek körében sokkal magasabb volt az elutasítottság aránya a kollégáik körében – feltételezhető, hogy munkába járás nehézségei és az akadálymentességgel kapcsolatos problémák mellett részben emiatt is fordultak el a munkaerőpiactól, írja a lap.

(forrás: HR Power)
hirdetés

Könyveink