hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A Legionella is jár strandra

Jellemző, hogy a közegészségügyi felügyelők évről-évre ugyanazokkal a visszatérő problémákkal találkoznak – számol be honlapján az ÁNTSZ a strandok ellenőrzéséről.

A leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége, a takarítottság hiánya szerepel – írja összegzésében a tisztiorvosi szolgálat.

A vízminőséget tekintve nagy a különbség a régebbi típusú, töltő-ürítő és a korszerűbb, vízforgatós medencék között. A bakteriológiai vizsgálatok alapján az előbbiek 16 százaléka, a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést. Komoly gondot okozhat az is, ha – jellemzően a hétvégéken – lényegesen túllépik a jóváhagyott terhelési értéket, vagyis a megengedettnél többen vannak a medencében.

A pezsgőfürdőkről fontos tudni, hogy ha azokat nem megfelelően üzemeltetik, akkor nő az ún. Legionella-fertőzés kockázata. Az elmúlt évben három, bizonyítottan ehhez köthető legionellosis járványról szerzett tudomást az ÁNTSZ – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink