hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

„A kikötözést az idős asszony maga kérte”

Megakadályozhatja-e egy kezelőorvos, hogy cselekvőképes betege kapcsolatot tartson a gyerekével? – ez az egyik alapkérdése a Népszava által tárgyalt siófoki történetnek.

Jogellenesen, állami szemhunyás mellett tart fogva egy idős asszonyt Siófok Város Gondozási Központja (SVGK) hónapok óta – írja a lap.

A szövevényes történet tavaly decemberben fordul élesbe, mikor az asszony lányának nem sikerül a karácsonyi ünnepekre hazavinnie az anyját. A gondozóközpont vezetője közölte vele: egy meghatalmazás szerint az asszony nem hagyhatja el az otthont saját akarat-elhatározásból, kizárólag kezelőorvosa jóváhagyásával. A kezelőorvos az érintett asszony fia, a lány háziorvos bátyja, aki aláírattatta ezt az iratot édesanyjukkal.
A következő hónapokban az asszony egyre többször panaszkodott, hogy szeretne másik idősek otthonába költözni. A lány maga is azt tapasztalta, hogy édesanyja nem kap megfelelő ellátást, súlyos jogsértések érik, hiszen az idős asszonyt kikötözték, s szobájába zárták úgy, hogy a kulcsot kívülről a zárban hagyták. Mikor lánya egy alkalommal megérkezett, előfordult olyan is, hogy több mint negyed órán át keresték az ápolót, akinek a zsebében volt a kulcs.

Márciusban jött az újabb fordulat: a lánya gyakorlatilag megszöktette az asszonyt az intézményből. Miután maga is egészségügyi diplomás, egy ideig otthon ápolta, szerette volna a gondozási központból is átjelenteni máshova, de a bonyodalmak nem fogytak. Az asszony jelenleg újra Siófokon vanírja cikkében a Népszava. Ott, ahol az igazgató szerint például a kikötözést az idős asszony maga kérte...

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink