hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A háziorvosok nem oldják meg a sportorvoshiányt

Az alapellátók közül mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel négy hónap alatt – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egy kormányrendelet-módosítás miatt jelentősen lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, miután a sportorvos feladatait az amatőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja. A tavaly életbe lépő kormányrendelet ellen a sportorvosok is felemelték a szavukat, és úgy tűnik, hogy a pluszmunkát a háziorvosok sem vállalnák.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt a lapnak: a rendelet átgondolatlan, és nem segített a kevés sportorvos helyzetén, nem lett belőlük több az országban. Az elnök ezt a lépést inkább a felelősség áthelyezésének tartja, és a szakma sem ért egyet a döntéssel. Ezt tükrözi a megvalósulása is.

A Sportkórház honlapján elérhető friss lista alapján 13 olyan háziorvos van az országban, akinek élő szerződése van az intézménnyel. Valószínűleg rajtuk kívül nincs is más, aki vállalta a feladatot, ugyanis a rendelet úgy szól, ha a háziorvos, házi gyermekorvos vállalja a feladatok ellátását, írásban tájékoztatnia kell a települési önkormányzat jegyzőjét és a Sportkórházat.

Az alapellátók indokolt esetben kiegészítő vizsgálatokat végeznek az amatőr sportoló megbetegedésének megelőzése, valamint a kezelés és rehabilitáció érdekében. Az egészséges életmód, a táplálkozás és a megfelelő testsúly kialakítása érdekében pedig szaktanácsokat is adnak. A pluszfeladatok azonban nem vonzók, így továbbra is nehézségek okozhat, hogy mindössze 113 telephelyen érhető el sportorvos az országban. A Magyar Sportorvostársaság vezetősége korábban úgy foglalt állást a témában: megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízsének csökkenését kiváltó intézkedéssel.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink