hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A háziorvos nem sürgősségi ellátó

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 168.hu-nak azt mondta, a sürgős orvosi tevékenység a sürgősségi ellátás feladata, nem a háziorvosé.

A szerződés megkötése nélkül is kötelező ügyeletet tartaniuk a háziorvosoknak – figyelmeztetett levelében a Győr-Moson-Sopron vármegyei tisztifőorvos. A Magyar Orvosi Kamara és a Belügyminisztérium közötti parázs vita következő lépéseként küldött eligazító levelet Széles Sándor főispán nevében Péntek Róbert vármegyei tisztifőorvos, amit Kunetz Zsombor osztott meg Facebook-oldalán.

A posztot kiszúró hvg.hu szerint szerint a levélben arra figyelmeztetik a háziorvosokat és házi gyermekorvosokat, hogy az új ügyeleti szerződések aláírása nélkül, pusztán a hatályos jogszabályok alapján is kötelező az ügyeleteket megtartaniuk. Arra hivatkoznak, „az ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata.” Az Országos Mentőszolgálattal kötött szerződés csupán a feladatellátás részleteit rögzíti.

Kunetz Zsombor szerint a munkaszerződés aláírására kötelezés kényszerítésnek tekinthető, ami a „Btk 195. §, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Továbbá a sürgős orvosi tevékenység, ahogyan a nevében is viccesen el van rejtve az a sürgősségi ellátás feladata, a háziorvos az pedig nem sürgősségi ellátó, ez egy másik szakma.”

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink