hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A gyógyszerbeszerzés központosításáról (is) beszéltek

A gyógyszerbeszerzés tervezett központosítását is szóba hozták képviselők hétfőn a parlamentben, a napirend előtti felszólalások során.

MSZP: tovább szaporítják az elmúlt 14 év fideszes bűneit az egészségügyben

Gurmai Zita (MSZP) szerint, ha megvalósulnak a gyógyszerbeszerzés központosítására vonatkozó elképzelések, azzal tovább szaporítják az elmúlt 14 év fideszes bűneit az egészségügyben. Elérkeztünk oda, hogy a kormány mutyija már az emberek életét sodorja veszélybe, fogalmazott, annak a véleményének adva hangot, hogy a nagyobb haszon érdekében lazítanának a szabályokon, beláthatatlan következményeket okozva. A képviselő kifogásolta, hogy gyógyszerész nélkül is működhetnének patikák, valamint hogy egy kézbe adnák azokat a kórházak ellátását biztosító gyógyszertárakat.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. március 4-én (MTI/Balogh Zoltán)
Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. március 4-én (MTI/Balogh Zoltán)

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: akár tankönyvi példa is lehet, ami elhangzott, hiszen a gyógyszergyárak és -kereskedők lobbitevékenysége "felszólalást vásárol itt, a parlamentben". Közlése szerint a kormány arra törekszik, hogy minél inkább a betegek érdeke érvényesüljön, ne a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeké, azaz minél többféle gyógyszert minél olcsóbaban tegyenek elérhetővé.

Felidézte: a korábbi árleszorító lépéseket is túlélték e cégek, viszont jelentősen csökkent termékeik ára. Az államtitkár hozzátette: a mostani ellenzék szakmai szempontok helyett tisztán üzletnek tekintette ezt az ágazatot, megengedve a gyógyszerészek kiszorítását innen; ehelyett ez a kormányzat támogatta a patikusokat abban, hogy megvásárolhassák a gyógyszertárakat.

Az MSZP politikusa az ingyenes SMA-szűrésről beszélt

Szabó Sándor (MSZP) arról beszélt: tavaly látott napvilágot az a hír, miszerint 2023. december 31-én megszűnik a csecsemők ingyenes SMA-szűrése. Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a program folytatódik és arra 450 millió forintot költenek. A felszólaló hangsúlyozta, őt azóta két kismama is megkereste azzal, hogy az intézmények megtagadták tőlük az ingyenes szűrést.

Rétvári Bence belügyi államtitkár azt felelte, hogy a kabinet mintaprogramot indított, ami 2022. november 1-jétől 2023. december 31-ig tartott. A mintaprogramra 400 millió forintot fordítottak, idén pedig a kormány arról döntött, hogy 450 millió forintot biztosít a folytatásra. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szűrés ingyenes.

Jobbik: folytatódik az SMA-szűrés?

Balassa Péter (Jobbik) is arról beszélt, hogy tavaly év végén megszűnt az SMA-szűrés. Megjegyezte, hogy később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején bejelentette, hogy a program 450 millió forintból újraindul. Azt kérdezte, hogy teljesültek-e a szűrés folytatásához szükséges feltételek és a kórházakat tájékoztatták-e a program újraindításáról?

Rétvári Bence belügyi államtitkár ismét hangsúlyozta: a kutatási mintaprogram eredményeinek kiértékelése alapján döntöttek arról, hogyan folytassák azt. Újra kiemelte, hogy a folytatásra 450 millió forintot költenek és a szűrés minden család számára biztosított.

Mi Hazánk: hány lélegeztetőgépet adtak el a 749-ből?

Szabadi István (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy az állam elektronikus árverésen próbált túladni azon a 749 lélegeztetőgépen, amelyeket eredetileg darabonként 10 millió 760 ezer forintért vásárolt. Az eszközöket februárban 13 ezer forintért lehetett volna megvenni, de még ajánlat sem érkezett rájuk. A képviselő azt kérdezte, hogy az árverésre szánt eszközökből sikerült-e valamennyit eladni?

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kezdeti időszakban senki nem tudta, mekkora lesz a járvány. Hangsúlyozta, hogy még a fejlett európai országok egészségügyi intézményeiben is drámai helyzetek alakultak ki, erre reagált a kormány, amikor tömegesen rendelte meg a járvány elleni küzdelemhez szükséges orvosi felszereléseket.

KDNP: hosszú távon is fenntartható a Gondosóra program?

Aradszki András (KDNP) arra volt kíváncsi, hogy hosszú távon is fenntartható-e az időseket segítő Gondosóra program? Felidézte, az idős emberek biztonsága érdekében tavaly, kormányzati támogatással jött létre ez az európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, ami egy ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás. Mára már több mint 500 ezer idős ember vette igénybe a szolgáltatást és a visszajelzések szerint ezek az emberek elégedettek, nyugodtak és biztonságban érzik magukat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte: fontos az idősebb honfitársaink megbecsülése, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy különféle módokon kifejezze támogatását. A Gondosóra program is ezt a célt szolgálja. Kitért arra: a program elindítása óta több ezer helyzetben segítettek a diszpécserek, többek között folyóba esett horgászon, erdőben eltévedt hölgyön vagy autóbalesetnél. A programot a kormány az uniós források visszatartása miatt önerőből finanszírozta és már dolgozik a meghosszabbításán.     

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink