hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

A görög beteget már megfújta az összeomlás szele

„Ha az unió nem szabadítja fel az ígért hiteleket, igazi káoszra számíthatunk” – idézi a The Guardian brit napilapból Dimitrisz Karageorgiut, a Pánhellén Gyógyszeripari Szövetség főtitkárát a nol.hu.

Miután a patikáknak az egészségbiztosítási pénztárak nem fizetik ki a gyógyszerek ártámogatását, a patikusok sem tudnak tovább hitelezni, és kénytelenek a teljes árat elkérni a betegektől. Csakhogy a csökkentett fizetések és nyugdíjak mellett a költséges készítményeket sokan képtelenek megvenni. Az Athéni Gyógyszerészek Egyesületét vezető Kosztasz Lorantosz arra figyelmeztetett a Katimerini című görög napilapban, hogy a pénzhiánnyal küzdő patikákban eddig 163 terméknél jeleztek hiányt; vannak közöttük a rák, a magas vérnyomás és különféle szívbetegségek kezelésére szolgáló szerek is.

Egynapos sztrájkkal hívták fel a figyelmet az egyre riasztóbb helyzetre nemrég a gyógyszerészek. Gondban vannak a gyártók is: mivel a patikák nem kapják meg a pénzt az államtól, nem tudnak fizetni a szállítóknak, akik pedig a gyógyszeripari vállalatoknak tartoznak. A nagy nemzetközi cégek állítólag már azon töprengenek, hogyan biztosítsák a folyamatos ellátást, ha Görögország valóban kilép az eurózónából. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint az elértéktelenedő drachmához visszatérő ország nem tudná többé finanszírozni a gyógyszerbehozataltolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

Könyveink