hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A fogorvosi ellátások kétharmadát saját zsebből fizetik a magyarok

Ha a fogorvosok lakosságarányos számát nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy európai viszonylatban is kevés a praktizáló fogorvosok száma, írja a G7.

A 2021-es adatok alapján százezer főre vetítve 71 fogorvos dolgozott nálunk, amivel az európai országok alsó harmadába tartozunk. Ennél a legtöbb régiós országban sokkal jobban állnak, csak Ausztria és Szerbia marad el a magyar szinttől. Érdekesség hogy a kifejezetten gazdag Svájcban alig akad fogorvos – ez is a fogászati turizmussal állhat kapcsolatban.

A nem túl rózsás magyar helyzet kapcsán azt is érdemes szemügyre venni, hogy honnan indultunk: az összehasonlításhoz vizsgált 25 ország közül 2010-ben Magyarország még a 19. helyen állt, ez csökkent le 2021-e a 22. helyre.  A fogorvosok lakosságarányos számának visszaesés a harmadik legnagyobb mértékű volt Magyarországon az európai országok közül.

Az elmúlt években az állam a fogászati vállalkozások (alapellátó fogorvosok) árbevételének 26-36 százalékát biztosította, összességében az elmúlt hat évben a tb-források a fogászati kiadások 32 százalékát adták. A magyarok a saját zsebükből fizették a fogászati ellátások kétharmadát az elmúlt években.

A fogászati tevékenység bevétele összességében dinamikusan növekedett: 2015 és 2021 között a végleges KSH adatok alapján az árbevétel duplájára emelkedett, 2022-re a Nemzeti Cégtár adatai alapján további 28 százalék emelkedés volt. Ezek a nominális adatok, tehát az árbevétel emelkedése különösen 2022-ben összefügg az inflációval – ám a 28 százalékos növekedés az árak és a bérek növekedésénél is nagyobb – írja összeállításában a G7.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink