hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségipar

A férfiak nemzőképességét vizsgáló bio-chipet készítettek Tajvanon

A spermiumok nemzőképességét vizsgáló biochipet fejlesztett ki a tajvani nemzeti egyetem; a fejlesztés révén nincs szükség mikroszkópokra vagy más eszközökre a vizsgálatok elvégzéséhez.
A tudományos világ összesen öt eszközt tart nyilván, amelyek alkalmasak az otthoni vizsgálatok elvégzésére, de ezek általában csak a spermiumok koncentrációját mérik, és közülük több utólagos laboratóriumi vizsgálatokat igényel – emelte ki Hu Wen-tsung, az egyetem alkalmazott mechanika intézetének munkatársa.

A most kifejlesztett tajvani eljárás a mikrofluidikai technológián alapszik, könnyebb használni és pontosabb eredményeket produkál, mint a korábbi technikák – mondta a kutató. Az új biochip nem csak az ondósejtek koncentrációját, hanem azok mozgékonyságát is méri. Mindehhez nincs szükség mikroszkópra, vagy arra, hogy az alany bemenjen a kórházba.
 
Az új eszköz várhatóan 2010-ben kerül gyártásra, 2011-től kereskedelmi forgalomban is kapható lesz – számoltak be a feltalálók. Mint hozzátették: a két év múlva a férfiak ugyanolyan könnyen és diszkréten végezhetik el ezt a vizsgálatot, mint ahogy a nők a terhességi teszteket.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink