hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A Facebookon jobban pörög az anyatejeladás

Évről évre csökken az anyatejet leadó kismamák száma, míg a tápszeres gyerekek egyre többen vannak, írja az RTL.hu. A Belügyminisztérium pénzzel nyúlt bele az állami rendszerbe, de kérdéses, hogy ezzel megfordítja-e a tendenciát. Közben a Facebookon beindult az anyatejbiznisz, bár néha testépítőkhöz kerül a csecsemőknek való táplálék.

A tárca várakozása szerint az anyatej árának közel 30 százalékos emelésével minél több tejadó anya tehető érdekeltté a lefejt tej leadásában, azaz abban, hogy a tápanyagokban értékes és pótolhatatlan anyatej ne vesszen kárba, javuljanak a rászoruló csecsemők életesélyei és életkilátásai – közölte a Belügyminisztérium az rtl.hu-val, miután Pintér Sándor miniszteri rendelettel még decemberben 2700 forintról 3500 forintra emelte az anyatej felvásárlási árának literjét.

Az biztos, hogy valamit tenni kell azért, hogy a kismamák leadják a felesleges anyatejet, mert évről évre csökken a számuk. Míg 11 éve 86 ezer litert adtak le, addig 2023-ban már csak 16 ezret a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Egyedül 2017-ben volt megugrás, amikor a kormány 1800 forintról 2700-ra emelte az átvételi árat, így akár a belügyminisztériumi taktika most is működhet. Kérdéses, hogy mennyire marad ez tartós, főleg az infláció miatt, mivel hét éve is csak egy évig tartott a lendület.

A begyűjtött anyatejet azok az édesanyák kaphatják meg, akik szoptatással nem tudják a szükséges anyatejmennyiséget biztosítani a kisbabájuk számára. A tejet az orvos írhatja fel receptre. Már ha van. Vannak olyan országrészek, ahol nem is tudják begyűjteni az anyatejet, mivel nincs erre alkalmas állomás sem. Ahogy mindennek, így az anyatejnek is megvan a maga feketepiaca. Facebook-csoportokban árulják, litere 1500 forinttól indul és 3 ezerig lehet eladni. Ami furcsa, hogy ezt a megszokott módon is megtehetnék, amikor az állam fizet érte, írja a lap.
 
A teljes információt ITT olvashatja.
(forrás: RTL.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink