hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Gazdaság

A devizaadósok hiteldominója tömegével dől el a nyárra

Két hónap múlva tömegével dőlhetnek be a devizahitelek – állítják a szakértők, a kormány gyenge próbálkozásai ugyanis nem orvosolták a svájci frank és euróalapú kölcsönöket felvevők helyzetét.

Csáth Magdolna közgazdász szerint a munkahelyek tömeges megszűnése és a drasztikus forintgyengülés miatt tíz- vagy esetleg százezrek kerültek nehéz helyzetbe. Nem lesz meglepetés, ha sokan elveszítik jelzáloghitellel terhelt otthonukat. A törlesztőrészletek hatalmasat ugrottak, de még csak most közeleg az a pont, amikor az érintettek döntő része már nem tudja fizetni a havi költségeket. Két megoldás marad: vagy megállapodnak az adósok a bankokkal, vagy jön az árverés. A Magyar Bankszövetség szerint ha az ügyfelek időben értesítik a hitelintézetet fizetési gondjaikról, és könnyítést kérnek, számíthatnak segítségre.
„Az emlegetett forinthitelre váltás első pillantásra csábítónak tűnik, de mérlegelni kell, hogy a növekvő tőketörlesztés és a váltás költségei nem nagyobbak-e, mint a megtakarítás” – mondta Németh Dávid, az ING elemzője. Szerinte most szinte biztos, hogy az elmúlt hónapok forintgyengüléséből adódó veszteséget nem éri meg átváltani, ez legfeljebb akkor lenne tanácsos, ha például a frankárfolyam 270 fölé emelkedne.

Szajlai Csaba, Magyar Hírlap Online

cimkék

hirdetés

Könyveink