hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

"Védelmi rendszerré avanzsált az egészségügyi ellátás"

Így fogalmazott a VG-nek Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint már a járvány előtt is okozott nehézségeket a szakdolgozók hiánya.

(...) Hogyan bírják a növekvő betegszám okozta terhelést a kórházak? Az új jogállási törvény miatt az orvosok egy része is váltott, az állami egészségügy helyett a magánellátást választotta.

A negyedik hullám diktálta feladatokat a kilépők miatt valamivel alacsonyabb dolgozói létszámmal kell teljesítenünk. Nem titok, hogy az elmúlt hónapokban szakdolgozók is kiléptek az állami rendszerből, és az orvosok egy része is a magánellátást választotta. Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy jelentős azoknak a betegeknek a száma, akik az állami helyett inkább a privát ellátóknál jelentkeznek kezelésre, és ezzel tulajdonképpen „tehermentesítik” az állami ellátórendszert. Az intézmények egy része abból a szempontból is kiszolgáltatott, hogy a megfelelő számú személyzet biztosítására munkaerő-közvetítő cégeket kell igénybe venniük. Emiatt nagy a kórházak kitettsége, hiszen a munkaerő-közvetítők – élve a hiány diktálta helyzettel – nem kiszámíthatóan, és szinte folyamatosan felfelé srófolják az árakat. Ezzel a nehézséggel leginkább a budapesti intézmények küzdenek, hiszen itt a legnagyobb a magánellátás csábító ereje. (...)

A világjárvány leküzdéséhez nagy szükség van a kórházakra, hiszen a súlyos betegeket nem lehet máshol ellátni. Merre tovább? Az ágyszámcsökkentésé vagy a struktúraváltásé a jövő? 

A koronavírus-járványt megelőző időszakban az egész világon az a trend uralkodott, hogy csökkentsék az aktív kórházi ágyak számát, és arra törekedjenek, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek fekvőbeteg-ellátó intézményben. Valóban a megelőzésre és az utógondozásra kell a hangsúlyt helyezni, de erősíteni kell az alapellátást és a szakellátást is. Régóta hangoztatjuk a telemedicina fontosságát és finanszírozott beépítését a betegellátásba. Ugyanakkor ha a járvány kitörésekor nem lett volna annyi aktív ellátást nyújtó kórház, mint amennyi a rendelkezésünkre állt, bajban lettünk volna a nagyszámú covidos beteg, valamint az egyéb bajokkal küzdők párhuzamos ellátása során. Az egészségügyi ellátás védelmi rendszerré avanzsált a koronavírus-járvány alatt, amit figyelembe kell venni a jövő tervezésekor. Ezt szem előtt tartva kell meghatározni az aktív, a krónikus, valamint az ápolási feladatokra kijelölt ágyak számát.

A teljes interjút ITT olvashatja

cimkék

hirdetés

Könyveink