hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

85 évesen indította el a háziorvosi praxisát

Kémes háziorvosa, Nagy Zoltán nem akarta, hogy unalmassá váljon az élete. eddig nem fordult elő, hogy valaki 85 évesen kezdje el a körorvosi pályát. A Népszava riportja.

A 450 lelkes Kémes polgármestere, Szolykóné Pfeifer Gabriella a lapnak elmondja: a faluban 35 évig szolgáló háziorvos 2022 januárjában nyugdíjba ment, és eladásra meghirdette praxisát. De nem jött senki. Helyettesítőként Nagy Zoltán felesége járt ide, aki Siklóson háziorvos. Aztán 2023 nyarán jelentkezett az állásra Nagy Zoltán, aki jóhírű nőgyógyász a járásban, ezért megörültek pályázatának. Ahogy a környékbeli aprófalvakban is, hisz idejárnak orvoshoz Cúnból, Dávapiskiből, Szaporcáról és Tésenfáról.

Amúgy Nagy Zoltán messze van attól, hogy ő legyen a legidősebb háziorvos hazánkban, a korlistát az első kerületben rendelő Körmendi István vezeti a maga 100 évével. De úgy tűnik Nagy doktor mégiscsak rekorder: ismereteink szerint eddig nem fordult elő, hogy valaki 85 évesen kezdje el a körorvosi pályát.

Nagy Zoltánról tudni kell, hogy 1964-től fél évszázadon át a siklósi kórházban dolgozott szülész-nőgyógyászként. 1973-ban letette az aneszteziológia szakvizsgát is, majd 1976-tól 2002-ig a kórház igazgatója volt. A nőgyógyász 2005 óta felesége egészségügyi vállalkozásában rendel.

Amikor ideér, mindjárt megkérdezem, hogy leteszi-e majd a szakvizsgát.

– Nem csinálom meg – rázza fejét. – Öt évre szerződtem, utána abbahagyom.

– Miért vágott bele? – gördítem tovább a szót.

– A nőgyógyászi munka megterhelőbb, mint a háziorvosi. A nőgyógyászatot még ugyan csinálom másodállásban, de valószínűleg abbahagyom. Viszont ha az ember teljesen leáll a munkával, akkor unalmassá, tét nélkülivé válik az élete. A pénz se jön rosszul, a nyugdíjam nem túl magas.

A koránál 15-20 évvel fiatalabbnak látszó férfi a sporttal magyarázza jó kondícióját. Iskolásként atletizált, s bár sosem volt versenysportoló, a mozgás fontos volt számára: mindmáig úszik és korcsolyázik. A tenisszel viszont leállt, mivel partnere a közelmúltban meghalt.

Nem példátlan, hogy korosabb háziorvos visz egy körzetet. A GKI Gazdaságkutató Intézet nyár végi elemzéséből kiderül, hogy a mintegy 5807 praktizáló háziorvos több mint fele elmúlt 60 éves, és mindössze alig másfél százalékuk volt 35 évesnél fiatalabb. Öt-hat éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett.

A teljes riportot ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink