hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

580 millió a PhD-hallgatókért Pécsett

A munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új, Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának. A 2023. októbertől induló program finanszírozását fele-fele arányban vállalta a Pécsi Tudományegyetem és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA).

Szép példa az együttműködésre a PTE és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány között, hogy együttes erővel próbáljuk orvosolni az évtizedek alatt felhalmozódott problémákat” – mondta el dr. Miseta Attila, a PTE rektora. Az ösztöndíj-rendszer kapcsán hozzátette: „Egy egyetem attól egyetem, hogy az oktatás mellett nemzetközi térbe is kapcsolódó kutatás is folyik. Az oktatás és kutatás peremterületén pedig a doktori képzések állnak. Utóbbi vonzerejének növelése érdekében kerestük meg az UQA-t, mely nyitott volt arra, hogy közösen oldjuk meg a problémát.

 A modellváltás alapgondolata a teljesítmény, így megcéloztuk azt is, hogy emelkedjen a tudományt magas szinten művelő fiatalok száma. Ennek a legméltóbb és legprogresszívebb eszköze a doktori képzés. A PhD-képzésben résztvevők anyagi viszonyai elmaradnak a kívánatostól. Ezért jelentős forrást szánunk támogatásukra, annak érdekében, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát” – mondta el dr. Bódis József, az UQA elnöke.

Az ösztöndíj finanszírozását 50-50 %-ban vállalta az UQA és a PTE, az erre fordítható összeg 290+290 millió forint, vagyis csak a 2023/2024-es tanévre vetítve 580 millió forint.

„Az ösztöndíj-rendszer kételemű. Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi 60 000, a kutatási és disszertációs szakaszban havi 100 000 Forint ösztöndíjra. Létrehoztunk egy olyan kategóriát is, mely kapcsán a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzuk, itt az összeg 100 000 Ft az adott tanév 12 hónapjára”, szögezte le dr. Komócsi András rektorhelyettes.

A magyar doktoranduszok normál ösztöndíja, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal folyósít 2023. július 1-től havi bruttó 295 000 forint, melyhez a PhD-hallgató élethelyzete alapján, havi bruttó 40 000 családi pótlék is járhat. A Pécsi Tudományegyetem 2023 őszén induló Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjával mindezt havi nettó 60 000, illetve 100 000 Forinttal meg lehet fejelni. A kiemelkedően teljesítők egyéb ösztöndíjakat is elnyerhetnek, pl. az Új Nemzeti Kiválóság Programba pályázhatnak (100 000 Forint/hó) országos szinten, vagy a PTE saját ösztöndíj programjának keretében, a László János Doktorandusz ösztöndíjban is részesülhetnek (40 000/hó).

További részletek

Fotó: PTE
Fotó: PTE

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink