hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségpolitika

50 milliárd a járóbeteg-ellátás javításáért

50 milliárd forintot fordítanának a járóbeteg-ellátás fejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által biztosított, 480 milliárdos egészségügyi keretből – közölte szentendrei sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tárcavezető annak apropóján szólalt fel Szentendrén, hogy a város – harminc más pályázó között – 700 millió forintos támogatáshoz jutott az NFÜ 25 milliárd forintra rúgó regionális fejlesztési keretéből. Székely szerint járóbeteg szakellátás korszerűsítése az egészségügy egyik fő célja kell, hogy legyen – éppen ezért a Fejlesztési Ügynökség egészségügyi alapjának több mint 10 százalékát használnák erre a célra. Az 50 milliárdos pályázati keretből elvileg 25 járóbeteg-ellátó központot lehetne felállítani országszerte, 16 kistérségi centrumhoz pedig már el is különítették a szükséges összeget.
Az NFÜ korábbi tájékoztatása szerint a fejlesztések célja az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a társadalmi esélykülönbségek csökkentése, a szolgáltatási hiányok megszüntetése, a lakosság közeli ellátását biztosító szolgáltatások komplex rendszerének kialakítása, a munkavállalók munkerőpiaci esélyeinek javítása.
A felépülő 16 kistérségi járóbeteg-szakellátó központban vadonatúj épület, új infrastruktúra, személyzet fogadja majd a betegeket.
Az informatikai fejlesztés (a telemedicina) a távdiagnózis alkalmazásának lehetőségével kívánja biztosítani a gyógyítás modern lehetőségeit, így az építkezés befejeztével európai színvonalú, kényelmes környezetben a legújabb technológiák alkalmazásával gyógyulhatnak a betegek.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben az uniós támogatási intenzitás a 95 százalékot is elérheti, de a többi településen sem lesz kevesebb 90%-nál.

Forrás: OrientPress Hírügynökség, Neocons

cimkék

hirdetés

Könyveink