hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Víz és víztisztítás

3 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki egy víztisztító berendezéseket forgalmazó cégre, amely valótlanul állította, hogy a vezetékes ivóvíz és az ásványvíz fogyasztása káros.

A Nap Háza Kft. fogyasztóknak szóló tájékoztatásai szerint a vezetékes ivóvíz fogyasztása káros, a GVH ellenben olyan adatokat talált, amelyek az európai városok élvonalába sorolja Budapestet az ivóvíz minősége alapján. Egy UNESCO tanulmány szerint a magyarországi ivóvíz a 14. helyen áll 122 ország közül. A vállalkozás több tájékoztatójában állította, hogy az ásványvíz fogyasztása is káros az emberi egészségre. A Nap Háza Kft. azonban ezt az állítását sem tudta hitelt érdemlően alátámasztani, és a GVH szerint a társaság reklámjainak azon üzenetei sem feleltek meg a valóságnak, amelyek szerint a cég termékei méregtelenítő, gyógyító hatással rendelkeznek, illetve, hogy a berendezéssel kezelt víz alkalmas a rák gyógyítására.

A versenyhatóság közleménye szerint vizsgálatuk során kiderült, hogy - nem megfelelő használat esetén - éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre. A 3 milliós bírságon felül megtiltották a jogsértő magatartás folytatását, valamint kötelezték a céget, hogy honlapján fél éven át közölje a GVH döntését.



cimkék

hirdetés

Könyveink