hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

18 900 munkanélküli a cafeteria adó miatt?

KOPINT-TÁRKI elemzés

A KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet Zrt. az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés megbízásából felmérte a természetbeni juttatások tervezett megadóztatásával érintett munkaadók és munkavállalók, illetve vendéglátósok várható reakcióit.

A felmérési eredmények arról tanúskodnak, hogy a munkavállalók a változások következtében a korábbi mennyiség 33,3 százalékának megfelelő étkezési utalványt és a korábbi utalványérték bruttó 10,9 százaléka mértékében pénzbeli fizetésemelést kapnának. Vagyis a munkavállalók a korábbi érték összesen 44,2 százalékához jutnának hozzá utalványban vagy béremelésben, teljes veszteségük tehát a korábbi utalványérték 55,8 százalék-a lenne.
A kérdezés tehát nem igazolta vissza a törvényjavaslathoz csatolt, a PM által jegyzett Tájékoztató feltételezését, mely szerint a gazdasági szereplők teljes passzivitással reagálnak az új adó bevezetésére.Az étkezési utalványok teljes forgalma 2008-ban 231 milliárd forintra becsülhető, ennek megmaradó része a felmérés eredménye szerint 76,9 milliárd forint (33,3 százalék). Az erre eső 52,87 százalékos adóteher mintegy 40,7 milliárd forint többletbevételt jelent a költségvetésnek. Az összes kincstári bevétel-növekedés mintegy 58 milliárd forint.
A szervezet kiterjesztette az elemzést arra is, hogyan hatna az utalványokra kiszabott adó a vendéglátóiparra. Eszerint a majdnem 130 milliárdos lakossági fogyasztáscsökkenés következtében kieső (23 százalékos) ÁFA összege 24,1 milliárd forint, ez csökkenti a kincstár többletét, a még mindig tetemes 33,9 milliárd forintra. A háttéripar, a (meleg)étkezési utalványok esetében a vendéglátás forgalma és az e téren keletkező jövedelmek, adók csökkenése minden gazdasági szereplőnek: vendéglátóipari munkaadónak, munkavállalónak és a kincstárnak is jelentős veszteséget okoz.
A teljes vendéglátóipari, elfogadóhelyi forgalom a megkérdezés adatai szerint 151,2 milliárd forinttal csökkenne, a kifizetett munkabér mintegy legalább 15 százalékkal, az étkezési jegyet elfogadó éttermekben mintegy 2,1 foglalkoztatottal csökkenne az átlaglétszám, ez országosan 18 900 állásvesztőt jelentene.

Világgazdaság Online (www.vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink