hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

15,5 milliárdból fejlesztették az egynapos sebészeteket

Az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában tizenhét fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részleget alakítottak ki az Európai Regionális Fejlesztési Alap 15,565 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatásával.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) csütörtöki közleményében azt írta, a programban kidolgozták a betegutak szervezési és szakmai irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtottak végre. Hozzátették: a szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen rövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma.

Az egynapos sebészet speciális, a többnapos kórházi ellátást kiváltó eljárás, amely a kórházi ellátáshoz hasonló körülmények között, 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Egynapos sebészeti ellátás keretében a többi közt sérv-, visszér-, szemészeti (szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők. Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetők.

Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés. Ezzel egy időben a fekvőbeteg-ellátás a felszabaduló kapacitások miatt szintén javul, olvasható az OKFŐ közleményében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink