hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jelentősen növelte nyereségét a Roche

A Roche Holding AG svájci gyógyszeripari társaság 37 százalékkal növelte nyereségét az idei első félévben.

A rákellenes szerek vezető gyártója 5,47 milliárd frank adózott nyereséget ért el a január-júniusi időszakban, az egy évvel korábbi 3,47 milliárd után. A Roche csütörtöki gyorsjelentése szerint a profitot növelte a Genentech beolvasztása. Az amerikai versenytársat tavaly márciusban vásárolta fel a svájci vállalat közel 50 milliárd dollárért. Az integráció költségei akkor erősen megterhelték a mérlegét, idén viszont már gyümölcsöző volt az egyesülés.


A Roche bevétele 5 százalékkal 24,6 milliárd frankra emelkedett, főként legfontosabb rákellenes készítményei forgalmának növekedése révén.


Ugyanakkor az új vírus néven ismertté vált H1N1 influenza vírus körüli aggodalmak múlása a Tamiflu forgalmának meredek visszaesését eredményezte. Az év egészében várhatóan 1 milliárd frank értékben adnak el a gyógyszerből, a tavalyi 3,2 milliárd után.


A Tamiflu értékesítésének visszaesése mellett a számos országban beindított egészségügyi reformok és az államadósság-válság miatti megszorító intézkedések is gyengítik az üzletmenetet az idén, de 2010 egészében még így is teljesülhet a cél, a százalékosan kétszámjegyű nyereség- és forgalomnövekedés – közölte a 114 éve alapított társaság, amely több mint 150 országban van jelen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink