hirdetés
2024. október. 04., péntek - Ferenc.
hirdetés

 

Igazi áttörés jöhet a vérnyomásmérésben

A hvg.hu szerint a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és az ugyancsak kaliforniai székhelyű Esperto Medical startup kutatói ötletes alternatívát találtak, amely a gitárhúrok hangolásán alapszik.

Vannak, akiknél esetenként folyamatos vérnyomásmérésre van szükség, és erre ma kétféle módszer kínálkozik. Az egyiket kórházi körülmények között végzik, de a páciens is mérhet folyamatosan vérnyomást. Mint a lap írja, az alternatív megoldás szerint a gitár hangolásának folyamata akár meg is fordítható: a pengetett húr rezonanciafrekvenciájából lehet következtetni annak feszességére. Ezen az elven működik a kutatók „rezonancia-szonomanometriai” rendszere.

A vérnyomásmérés ez esetben úgy történik, hogy egy külső jelátalakító segítségével ultrahang-impulzusokat küldenek a páciens bőrén és szövetén keresztül, hogy akusztikusan gerjesszék az ott futó artériát. Az artériáról visszaverődnek az impulzusok, azaz a visszhang elemzésével kideríthető, hogyan változnak az artéria méretei egészen finoman rezgés közben. Ezek a változások pedig felhasználhatók az artériában uralkodó vérnyomás meghatározására.

A technológiát – írja a New Atlas – már embereken is kipróbálták, és az eredmények összhangban vannak az egyéb módszerekkel szerzett vérnyomásértékekkel. Ultrahangos vérnyomásmérőt ugyan már használnak egy ideje, azonban a kaliforniai kutatók szerint módszerük lehetővé teszi, hogy ezeket egy sokkal kisebb eszközzel helyettesítsék, amelyet akár folyamatosan a testén viselhet a páciens.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink