hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

10 orvosból 9 érzi úgy, hogy nagyon nehéz orvosnak lenni Magyarországon

Napi tíz órát dolgozik és havi hat napot pihen a magyar orvos

A hazai orvosok egy átlagos munkanapon utazással együtt, nagyjából tíz órát töltenek munkával, egyedül a háziorvosok dolgoznak átlagosan napi kilenc órát. A pihenéssel töltött idő átlagosan havi 6 szabadnap – derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. legfrissebb, az orvosok életmódbeli szokásait és jövőképét vizsgáló felmérésből.

A negyven év alatti gyógyítók alig 5 napot, míg a hatvan év feletti orvosok már közel 7 nap pihenést engedhetnek meg maguknak havonta. A szabadnapok tekintetében szakorvosok és háziorvosok között nincs jelentős különbség. A 2008-ban szabadsággal töltött napok száma háziorvosok esetében átlagosan 21, szakorvosok esetében pedig 26 nap, azaz a felmérésben résztvevők között átlagosan 25 napot töltöttek éves szinten a munkán kívül, pihenéssel.
A hosszú munkaidő és a relatíve kevés szabadidő mellett azért sok orvos próbál hosszabb-rövidebb időt szánni a kikapcsolódásra. A háziorvosok 92 százaléka, illetve a szakorvosok 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van valamilyen kedvenc időtöltése, hobbija.
Legtöbbjük sportolni szeret szabadidejében (51 százalék), de sokuknak a könyv-, újságolvasás (42 százalék) vagy túrázás, természetjárás (38 százalék) jelent igazi kikapcsolódást.
A megkérdezett háziorvosok és szakorvosok körében is a hírműsorok nézettsége vezet. A gyógyítók többsége a bel- és külpolitikai témákat követi leginkább figyelemmel, de sokan érdeklődnek a technika, tudomány, gazdaság hírei iránt. Majdnem minden második doktor gyakran néz különböző műfajú filmeket is. Legalacsonyabb nézettsége a filmsorozatoknak, főzőműsoroknak és a magazinműsoroknak van, habár ez előbbi iránt a hölgyek körében valamivel magasabb az érdeklődés. Az összesített nézettség alapján legmagasabb nézőtábora az M1-nek van, amelyet 10-ből 9 orvos biztos, hogy néz kisebb-nagyobb gyakorisággal. Az orvosok 71 százaléka hallgat mindennap rádiót. A rádiót hallgatók kedvence a Kossuth Rádió, összességében a megkérdezettek 26 százaléka hallgatja.
Az elmúlt időszak egészségügyet érintő jelentős változásainak következtében a magyar orvostársadalom többsége úgy érzi: nehéz helyzetbe került. Egyik oldalról a hivatali intézkedéseknek, míg másik oldalról a betegek folyamatos elvárásainak kell megfelelni egy igen nehéz gazdasági-társadalmi környezetben.
Nem véletlen, hogy mind az orvos szakma megítélését, mind az anyagi javadalmazást illetően a megkérdezett gyógyítók jelentős része elégedetlen volt. 10 orvosból 9 érzi úgy, hogy nagyon nehéz orvosnak lenni Magyarországon.

„Ön milyennek ítéli jelenlegi szakmai és egzisztenciális helyzetét egy tízes skálán* összességében, minden tényezőt egybevetve?”


Az orvosok jelenlegi szakmai helyzetének megítélése egy 1 és 10 közötti skálán átlagosan 6,3, osztályzatot kapott, míg az anyagi helyzetüket a megkérdezettek ennél alacsonyabb, közel 5,0-ös osztályzattal illették. A jelen helyzet értékelésében nem volt releváns különbség a szakorvosok és a háziorvosok értékelése között.
Szükséges megjegyezni, hogy a fiatalabb (40 év alatti) orvosok elégedettségét nemcsak az átlagosnál kevesebb pihenőidő befolyásolja negatív irányba, hanem anyagi megbecsülésüket is rosszabbnak ítélik, mint idősebb társaik.

A kutatásról
A 2009 februárjában online kérdőíves módszerrel készült felmérésben 561 orvos küldte vissza a kitöltött kérdőívet. A megkérdezettek 23 százaléka háziorvos, 77 százalékuk pedig szakorvos. A minta orvosi szakok szerinti eloszlása jól közelíti a teljes orvosi populáció orvosi szakok szerinti eloszlását.

Webbeteg.hu, Szinapszis Kft.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés